Ett samtal fick mig att lugna mig

Ett samtal från pappa fick mig att tappa en stor klump som jag burit runt på nu ett bra tag. Nu är det bara att vänta till imorgon när jag får träffa min älskade stjärna igen! Allt är inte över än men det känns mycket bättre nu vill jag bara se dig pigg och glad. Tänk vad ett djur kan göra en så orolig och så rädd.
.
.

''Mini horse foal plays with a giant ball.''

Sitter och kollar på filmklipp på youtube och hittade den här söta saken. Snacka om att vara lekfull! Cosmo har själv haft en boll men en mindre som man kunde hänga upp i boxen. Han har bokstavligt talat lekt sönder den. Luften som var i bollen är helt borta och den är nu mera platt som en pannkaka, haha.
.
.

Lämnat Cosmo på ATG

Har lämnat Cosmo på ATG och nu sitter jag hemma lite orolig men samtidigt är han i goda händer. Vill bara att tiden ska gå fort så jag får höra hur det har gått med allt och förhoppningsvis får jag ett svar jag vill ha. När vi var där vägde vi Cosmo också och han väger nu 508 kg. Lillpojken! Nu ska jag försöka städa rumme och fördriva tiden tills pappa ringer mig. Ha en bra dag!
.
Bild tagen för lite mer än ett år sen när vi hade hämtat honom.
.


På väg igen

ATG idag igen. Håller alla tummar och tår att allt går bra. Cosmo har varit världens mysigaste på morgonen, underbara häst!
.
.


Jag vill bara att allt ska gå bra annars vet jag inte vad jag gör.

.
.
.
.
.
Hemligheten är att jag är livrädd att mista dig. Vackraste.

Blir glad av solen

Idag är det min sista dag att ta hand om alla hästar, har gått bra i veckan. Har dock insett hur ouppfostrade hästar går mig på nerverna. Hästar som bara ignorerar en från marken måste vara bland det jobbigaste, men men. Det är upp till ägarna att göra något åt och jag kan bara försöka jobba vidare med Cosmo.
.
Fotade lite imorse när solen kom fram, fin morgon som fick mig att le lite extra.
.
.


28 januari

Tagit ut hästarna imorse. Mockat åt cosmo och gjort stallet fint. Idag får Cosmo vara ute. Han vart överlycklig när jag började packa på han täckena och när han äntligen gick ut genom stalldörren var hans öron spikrakt framåt och de bara lyste i hans ögon. Min älskade fina C! Idag ska jag åka in till stan en sväng sen får vi se om jag hinner förbi granngården för att handla upp mitt presentkort där som jag fick i julklapp. Ha en bra dag allihopa!
.
.


Bättre bilder på täckena


Andra paketet har kommit

Äntligen fick jag mitt höökspaket, ikväll ska täckena provas. Ni får bättre bilder senare!
.
.


Morgonen (26 Januari)

Tog ut hästarna imorse. Gick bra tills en av slangarna till en av vattenkopparna lossnade från vattenkoppen och började spruta vatten rakt upp i taket. Och det var inte lite vatten. Fick panik, sprang ner och knackade på hos Bäckströms (dom som har stallet). Ingen var hemma. Rusade upp till stallet igen, ringde Marita hon som har en av hästarna i stallet. Efter det hittade jag äntligen telefonnumret till Rangvald (en av dom som bor på gården) han svarade och jag kunde äntligen stänga av vattnet och fortsätta plocka ut hästarna i hagen. Men nu är det blött i stallet. Mest drabbad är Akrobats box som är full med vatten. Tur att spånet suger upp vatten och att jag kunde he av det så pass fort ändå och tur att jag var i stallet när det hände. Rangvald skulle laga slangen när han kom hem.
.
.

Har glömt att berätta en sak

I tisdags vid halv 7 på kvällen fick jag ett samtal om jag var intresserad av att träna en C-ponny för Buster halv 8. En C-ponny vid namn Luci. Dottern som skulle rida var nämligen sjuk och mamman tyckte att hästen skulle behöva gå ändå så jag fick ta mitt pick och pack och göra mig iordning för träning för Buster. Och tillbaka till ponnytiderna. Det var ännu en gång roligt att rida en annan häst. Alltid lika nyttigt. Man ska verkligen passa på att rida alla hästar man får chansen till. Luci är 14 år och ägs av Marika Andersson och hennes dotter Ida. Det var ovant att rida ponny igen men det var roligt också, det var back in the days verkligen. Började sakna Robin lite mer också men det var roligt och jag uppskattade att få rida igen. Varje häst jag får rida nu när jag inte kan rida min egen gör mig glad. Idag ska jag iväg och rida Bosse när Vilma har blivit sjuk, kommer bli kul, fina Bosse! Ha en bra dag!
.
Bild nedan är på Luci och Ida.
.


Vilken fin prins jag har


Angående ATG besöket

Vännäs veterinärstation hade fel om Cosmos skada, atg hittade felet. Jag har valt att inte säga något om vad som händer med Cosmo nu i bloggen för att jag helst inte vill bli frågad om det eller att så många ska veta. Ni som har häst vet hur hästvärlden är, det börjar med att hästen är halt och helt plötsligt så säger folk att den är utdömd osv så av den anledningen så kommer jag inte berätta vad som händer med Cosmo. Men han blir förhoppningsvis bra igen efter vila osv. Har tagit hårt på mig det här men just nu är det bara att hoppas och hålla tummarna och det hoppas jag att ni också gör även fast ni inte vet hela historien. Tänkte bara så att ni visste hur allt ligger till. Världens finaste C.
.
.

Hönätet och Cosmos första möte

Resultat av hönätet. Hängde upp den i boxen efter kvällsmockningen och när cosmo kommit in i boxen blev han uppblåst som en ballong men hans nyfikenhet tog över snabbt och började dra strå för strå men som ni ser på bilden nedan ville han inte gå för nära haha. Får se imorgon om han har lyckats fått i sig allt hö imorgon. Nu ska jag krypa ner i sängen. Godnatt!


Hämtat ut ett av paketen idag

Ja idag har jag äntligen hämtat ut paketet med slowfeedingnätet i så ikväll ska cosmo få inviga det! Ska bli kul att se hur han reagerar över att inte kunna proppa i sig maten som är galning, haha.


Ett minne för livet, jag hade världens finaste ponny en gång i tiden.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
En känsla som jag aldrig kommer kunna beskriva nog. En jag delade dagarna med i 5 års tid. Min vackra Robin var du en gång i tiden. Jag ljuger om jag säger att jag inte saknar det/dig. Ett minne för livet som alltid kommer finnas där. Det finns som inga ord för denna ponny. En underbar saga som tog slut. I mitt huvud hör jag fortfarande. Erika Lilja och Robin Hood. Kommer aldrig kunna förklara nog.

23 Januari

Min tur att ha hästarna en vecka. Tog ut dom vid 6, halv 7 imorse. Cosmo fick dock stanna inne men imorgon funderar jag på om han ska få gå ut och umgås med dom andra lite. Annars händer det inte så mycket. Idag var sista dagen jag var hos Bosse. Tänk vad 3 veckor har gått fort ändå! Så nu har jag bara en häst att pyssla om och ridabstinensen börjar komma krypandes mer och mer. Hoppas ni har haft en bra dag!
.
Nyfiken prins i stallgången.
.


22 Januari 2012

Mockning och ingen ridning. Börjar få ridabstinens men samtidigt är det rätt mysigt att bara pyssla på i stallet utan att känna någon stress. Det är mycket man hinner med när man inte rider. Sånt här har jag hållt mig sysselsatt med i veckan:
.
.
Tvättat Cosmos benskydd noga för att få bort allt skit. Tvättade dom med gulsopa kanske 2 gånger och lagt dom i varmvatten ett par dygn, renare har dom nog aldrig varit!
.
.
.
Tvättat alla borstar och tvättat ur hinken som borstarna ligger i så alla är helt rena.
.
.
.
Städat hyllan där alla har sina borsthinkar på övre raden och foderhinkarna på den nedre.
.
Före:
.
.
Efter:
.
.
.
Har även smörjt upp Cosmos träns och grimma, ska ta tag och smörja upp Cosmos sadel till veckan. Och till veckan kommer förhoppningsvis grejerna jag har beställt. Känns riktigt bra! Hoppas allt är bra med er. Nu ska jag vänta in middagen sen ta en promenad till stallet igen.

Beställt

Jag är rätt snål av mig har jag kommit på och jag nekar att jag behöver nya saker även fast jag skulle behöva det, men nu fick jag ett ryck. Inget sådär speciellt men täcken behövs!! Sen när jag ändå var på G så köpte jag en ny grimma till Cosmo. En till som får rädda honom nästa gång den andra går sönder, haha. Cosmo har bara ett vintertäcke och ett stalltäcke nu så därför beställde jag hem dom här, känns faktiskt riktigt bra. Om det är något han behöver mest nu är det täcken, tävlingsutrustning osv får jag ta tag i senare.
Bild 1: Marinblå Grimma.
Bild 2: Utetäcke marinblått det också.
Bild 3. Innetäcke som blev brunt.
.
.
.
.
.

Liljaridningen

towe om Bokat tid på ATG: jag funderar på att gå liljaridningen men vet inte om de är värt all tid, så skuklle du kunna
skriva ett inlägg om hur du tyckte dina tre år va? eller bara svara till mig? :)
.
Jag kan skriva det här så kan jag titta tillbaka senare. Alltså för min egen skull också. :)
.
Jag har lite delade åsikter om det här med Liljaridningen faktiskt. Jag tycker att det är ett bra erbjudande att få rida för tränare 2 gånger i veckan i både dressyr och hoppning utan att det kostar något och man får även lära sig utav teorin som man har en av dagarna. Jag som hade egen häst (Robin) hade iallafall mycket nytta av det, däremot så försökte en person (inga namn) försöka ändra mitt sätt att rida Robin på mer än vad jag tyckte var nödvändigt eftersom han gick så pass bra ändå. (Det här är vad jag tycker). Om man har ridit sin häst som då var 18 år gammal på ett sätt i 5 år så måste det mycket till att ändra på hästen och har själv läst och hört av veterinärer att om man ändrar ridningen för mycket för en häst som har gått på ett sätt så pass länge kan det göra att hästen tillslut känner av det och får problem. Men jag provade rida på det sättet ett tag och jag tyckte att det funkade men samtidigt så kände jag Robin så pass väl och hade andra tränare som sa annat som jag hellre lyssnade på. Men jag utvecklades ju med min sits och på många olika sätt som har gjort mig bättre också så jag tycker att det är värt det. Man lär sig alltid något och om man känner att man börjar bli negativ till det kan man bara ta till tanken att du faktiskt rider för träna gratis och du får alltid lite hjälp även fast det kanske inte känns ibland.
.
Men det är ju olika från person till person också, vissa behöver ändra sin ridning och märker att det funkar bättre men jag vart mer frusterad av att jag skulle ändra så pass mycket på en så gammal häst och när jag redan tyckte att jag kunde rida honom på mitt sätt.
.
Var även med me Cosmo några gånger. Har fått en del hjälp. Det tycker jag iofs alltid att man får. Även fast man kanske inte tycker att man rider för dom bästa så får man ändå en del tips och man får alltid nya ideér som kan hjälpa en framåt.
.
Däremot så pratade en person med mig en dag om att jag inte fick rida mina egna hästar på ridgym längre för att hon tyckte att jag kunde rida dom så pass väl. Men grejen då var ju att jag hade haft Cosmo ett halvår och jag kunde långt ifrån rida honom tillräckligt bra. Men jag accepterade det och red ridskolehästarna ett tag. Något som var nyttigt för mig, kanske inte fick rida dom roligaste varje gång men jag fick känna på hur andra hästar också beter sig och reagerar på min ridning. Så jag har inget emot det i efterhand, jag tyckte det lät ganska dumt först men sen kändes det bättre och fick även känna hur mycket jag uppskattade Robin efter att jag hade ridit en ridskolehäst. Så stor skillnad. Men det dröjde bara ett tag igen så bestämde jag och en annan ''lärare'' att jag fick ha Robin igen och jag fick avsluta min dressyr med honom och Emma lånade honom på avslutningshoppningen medans jag valde själv att rida Wendy, (en rolig ridskolehäst som jag fastnat för.)
.
Fick även upplevelsen att fara på Göteborg Horse Show, något som var riktigt roligt att se och vilken känsla man fick i kroppen av alla hejjanden och applåder. Jag fick ny insipiration med mig hem och jag var laddad och glad!
.
Jag tycker iallafall att du ska prova. Och det är nyttigt att rida för olika tränare och på olika hästar och tänk att det är mer roligt än allvar. Jag ångrar inte att jag gick liljaridningen även fast jag var lite negativ till vissa synpunkter ibland. Men det här är min åsikt av det hela, sen har jag även valt att hålla några synpunkter för mig själv, för mitt eget bästa då jag inte vet vilka det är som läser bloggen. Men du borde prova och se hur det känns, och om du börjar tveka så tänk att du ändå lär dig av de lilla också och du får mer erfarenhet.
.
Kunde inte göra det så mycket kortare, ursäkta för ett så långt inlägg. haha!
.
Bild från Göteborg.
.


Bokat tid på ATG

Det lönar sig att vara uppe med tuppen. Är riktigt trött för tillfället men har just ringt ATG och fått en tid redan imorgon klockan 10 för ultraljud. Känns faktiskt riktigt bra för då får jag äntligen veta vad det är (förhoppningvis). Och jag är hur glad som helst att jag slipper vänta till 28 Mars för att Vännäs veterinärstation tar hem sin ultraljudsman. Dagen börjar bra iallafall. Nu ska jag snart ta och äta frukost sen hade jag tänkt gå till stallet och göra lite sysslor där. Ingen ridning dock, lite tråkigt men jag biter ihop.
.
Bild dagen den 2 December 2011.
.

18 Januari 2012

Försökte uppdatera från telefonen idag men ser att det inte gick nå vidare. Cosmo är iallafall pigg och glad idag, vill ut ur boxen direkt man kommer till stallet. Imorgon ska han nog få gå ut några timmar och äta lunch ute med sina kompisar i dom andra hagarna bredvid. Känns som han behöver det. Ser ut som han har myror i hela kroppen. Tänk att energin redan börjar komma.. hur ska jag lyckas skritta honom när det är dags är min fråga nu, haha. Blir nog några dagar med jobb från marken först så jag inte behöver åka rodeo på en galning. Hoppas ni har haft en bra dag!
.
.

Jag är inte ensam om att gratta denna människa ikväll

Jag är verkligen inte ensam om att gratta Rolf-Göran-Bengtsson till sitt Jerringpris som han fick ikväll. Han om någon är värd det här priset. Vart alldeles varm i kroppen när dom sa att han faktiskt hade vunnit. Tänk att ridsporten bara växer och växer. Så himla roligt!! Ännu en gång Grattis till bästa Roffe!
.
.

Bilder på Sadelkammaren

.
.
.
.

Blir inte alltid som man tänkt sig, fina lilla C

Jag hade förhoppningar på att starta det här året med träningar för Buster, få känna taggen för att anmäla inför första tävlingen på året osv men så blev det inte. Som sagt var vi hos veterinären idag. Hon böjde, klämde, tryckte, longerade honom i båda varven i skritt och trav och sprang i gången. Ingen större reaktion vilket var en lättnad. MEN man ska då aldrig få andas ut, ikväll fick jag ett samtal av Madde (som står i vårat stall och som har hästarna den här veckan.) om att jag verkligen borde komma till stallet för Cosmo haltade och han vägrade stödja all sin tyngd på sitt ben. Så jag gick dit. Där stod min älskade fina bästa prins och ville knappt belasta vänster fram. Har nu lindat alla fyra ben, smörj på kyllera på knät (som hon rekommenderade) och bestämt mig för att Cosmo får boxvila imorgon och funderar även på att låta honom stå i boxen hela veckan ut för att vara på den säkra sidan.
.
Han blev såhär en gång innan vi ringde veterinären. Hade själv sprungit lite med honom för att se hältan och jag såg inget. Det är som att allt kommer i efterhand och inte just då man är där och tar och känner. Men jag gör som veterinären säger. Jag låter honom vila en vecka sen ser jag hur det ser ut. Dock känns en vecka lite då han var såhär ikväll. Vill vara på den säkra sidan. Jag behöver verkligen inte det här just nu. Om det är något jag verkligen inte tycker om är när mina djur mår dåligt. Men jag försöker ändå se det som att det bara kan bli bättre det här året men det är svårt. Men Cosmo är envis och stark och jag ska göra allt för att det ska bli bra. Ska också försöka kontakta atg för en ultraljudsundersökning inom kort.
.
Det var lite mer update. Ingen rolig sådan.
.
.

Veterinärstationen - 16 Januari

Nu har vi varit hos Veterinären. Inga roliga besked.. Cosmo ska vila en vecka till och sen blir det skritt i en månad framåt. Hon var inte helt säker på vad det var. Dock trodde hon inte att det var något inre utan att han hade fått en mjukledsskada. När hon sa mjukledsskada kändes allting bra tills hon sa att det kan ta månader tills han är bra igen. Känns riktigt surt och när jag just fick höra dom orden ville jag bara gräva ner mig någonstans. Nu vet jag iallafall vad det är. Och dom ville att vi skulle komma på återbesök om en månad för att se om svullnaden hade gått ner. Vi böjde honom också på det knä han hade ont och hon sa att hon inte såg någon större skillnad, det är iallafall positivt. Han skötte sig även riktigt bra. Fick longera honom i grimma ute på veterinärstationen och han lyssnade hur bra som helst. Stolt över lillen. Nu är det bara att vänta.. Ska iallafall ta ut någon slags salva på apoteket inom några dagar när dom har fått in det sen funderar jag även på att nu beställa hem back on track knäskydd. Jag hoppas verkligen att allt går så smidigt som möjligt och att vi snart är igång igen. Att tiden går fort. Min älskade Cosmo.. Nu vet ni iallafall hur det ligger till.
.
Har även just klickat hem ett slowfeeding nät till Cosmo som äter som en tok när han har höet på backen. Känns bra. Nu ska jag hoppa in i duschen och göra mig klar för jobb. Känns inte alls suget men det är bara att bita ihop. Fina lilla C. Ingen bra börjar på 2012 om jag får säga det själv.
.
Ha en bra dag!
.
.
En bild från förra året då vi just hade hämtat honom.
.
.

Svårt att välja..

Jag har funderat länge på att inskaffa en ny hjälm. Nu är bara frågan vilken av alla hjälmar jag vill köpa. Här är två hjälmar som jag gärna skulle kunna ta på mig. Men sen har jag alltid velat ha en Gpa hjälm.. Att det ska vara så svårt och att man ska vara så styrd av pengar hela tiden, tråkigt.
.
.
En Ayr 8 Microfiber Charles Owen?
.
En Wellington classic Charles Owen?
.
.

15 Januari - Sista ridpasset med Bosse

Ikväll har jag ridit mitt sista ridpass på Bosse för dom är 2 veckorna som jag skulle rida han. Han kändes fin, lite dragig från början men efter lite halter och igångsättningar vart han mer följbar, i galoppen behövde jag inte alls rida med mycket hand. Han var jätte fin och mjuk i munnen, super! Dock är det högervarvet vi fortfarande satt fast i, han vill inte trampa under med inner bak mer än några steg sen säger han emot mig men han var fin och jag fick till honom riktigt fin på volten ikväll. Jag är nöjd, en fin sista gång.
.
En tanke slog mig ikväll. På dom är 2 veckorna när jag har fått rida Bosse har jag och Bosse fått bättre och bättre kemi. Från början visste jag inte vad som funkade bäst men genom alla gånger som jag nu har ridit Bosse har jag lärt mig vad som funkar bäst när jag ska rida honom (iallafall till en viss del). T ex att jag alltid börjar att göra halter ifrån traven för att få en lyhörd häst innan jag börjar galoppera annars blir han rätt stark och dragig i munnen. Jag vet också att om jag ställer vissa krav på honom så får jag en häst som säger ifrån. Jag vet när han gärna göra sina luftsprång för att komma undan och jag känner när han börjar tycka det är jobbigt. Det är roligt när man börjar känna en häst mer och mer. När man börjar hitta knapparna och ser att dom faktiskt funkar.
.
Jag är verkligen super glad att jag har fått den här chansen och fått rida Bosse i 2 veckor,  nu känns det bara tråkigt att det är slut på det. Jag har lärt mig mycket ännu en gång av att sätta mig upp på en ny häst. En häst som jag har fått känna efter på vad den går med på, vad den orkar och hur den fungerar om jag gör på olika sätt. Det är häftigt med hästar att dom kan vara så olika men att man kan forma dom allt eftersom. Ja tack vilma för 2 roliga veckor med ''busige bosse'' som ni skrev på papperet. Ingen tvekan om att han har sin egen vilja ibland och att kan om han vill hitta på nästan vad som helst för att komma undan. Tack, jag uppskattar det här. Verkligen.
.
Bild från Vilmas blogg på fina Bosse.
.


Film på Bosse - 15 Januari 2012

Nu är det sista dagen jag har Bosse, känns riktigt tråkigt. Hade gärna ridit honom mer. Imorgon beger jag och pappa oss till veterinären med Cosmo och jag hoppas verkligen att det inte är någon större faram, håll en tumme för honom ni också. Håller just nu på att samla kraft för att gå till första stallet. Fryser, har ont i huvudet och är riktigt trött. Igår satt jag och Micke och gjorde en film på Bosse på hans dator. Vart faktiskt rätt bra. Fick även med en av hans protester som han har gjort några gånger med mig dom här veckorna jag ridit honom. Ni kommer se själva. Varsågod och kika! Det här är fina Bosse.
.
.

Sugen på att spendera pengar

Om det är något som jag alltid tyckt om är det marin blått, vit och rött tillsammans eller rött. Många som har det men det är sjukt snyggt. Hittade just ett schabrak från kingsland som var marin blått med röd/vit kant, så sugen på att köpa men måste hålla tillbaka ännu en gång. Min prio ett nu är nog ridstövlar och ett slowfeeding nät till Cosmo som annars äter fort som en gris. Inte konstigt han kallade Tjockmo när han var liten, haha. Jag är verkligen sugen nu på att köpa nya grejer, finns det något roligare än att få hem ett paket med helt nya hästgrejer? Ne jag tror inte det. Men är man fattig så är man, trots allt det som man behöver mest, man måste inhandla först.
.
Bjuder på en liten film på Cosmo från Surf. När jag ser den här filmen blir jag så himla sugen på att tävla ännu en gång. Kan inte Cosmo bli redo för årets tävlingar och tävlingarna köra igång snart.
.
.

Positivt och negativt - 13 Januari

Mycket har hänt. Bosse och jag har börjat komma överens lite mer sen vi var med på framridningen för Buster i Tisdags, visade mest vad jag hade problem med och genom det fick jag rida för honom när dom andra red fram, han var riktigt fin på slutet och inte alls stark som han brukar kunna vara när han tycker att det blir jobbigt och han höll sig på backen med alla ben. Red han även igår, lite mer strul med mycket fin på slutet då också, lite starkare i galoppen än dom andra dagarna men så länge han inte drar mig ur sadeln nöjer jag mig med att han är lite stark, kan mycket möjligt vara för att han inte orkar dom kraven jag ställer därför börjar han galoppera på mer. Men jag har fått en annan syn på honom nu, jag tycker verkligen om honom. Med massor av arbete och tid har Vilma en riktigt fin häst i framtiden. Han är en liten stjärna för mig.
.
Cosmo har fortfarande problem med sitt knä, vet inte hur jag ska kunna beskriva hur det ser ut. Det är som en galla ovanför knät som är varm och svullen. Har iallafall ringt veterinären nu på morgonen och bokat tid på måndag för en koll. Känns både tråkigt och bra. Känns bra för att då får jag säkert veta mer och jag kanske kan göra något åt det. Det tråkiga är självklart att jag inte kan rida honom för tillfället och jag som är så sugen på att komma igång med träningen för Buster inför 2012 tävlingstermin, men det kanske kommer. Håll en tumme för Cosmo nu, det gör jag iallafall. Såna här gånger önskar man att hästar kunde prata, så att man visste vad som var fel på en gång istället för att gå runt och inte veta någonting alls. Men som sagt, på måndag får en kunnig kolla på honom och förhoppningsvis får jag veta hur allt ligger till. Tills dess är det vila som står på Cosmos schema och massor med ompysslig i stället.
.
Ha en bra dag!
.
.
.

Det är fint med snö

Har mockat åt både Cosmo och Bosse och skrittat Cosmo barbacka ute bland all snö. Får se om det blir någon ridning på Bosse ikväll eller om han får vila idag. Han gick 5 gånger förra veckan och nu är jag inne på sista veckan som jag ska rida honom. han ska gå 4 dagar men vilka dagar är än så länge oklara. Ha en bra kväll!
.
.


Godmorgon måndag

Sitter och dricker kaffe och ser på tv. Ska snart klä på mig och gå till Cosmo. Det är 8.8- ute idag, inte så kallt ändå. Efter Cosmo blir det att fara till Bosse, får se om de kanske blir en promenad dit upp. ha en bra dag!
.
.


4. Det här är jag bra på

Jag tycker det är jätte svårt att skriva om sig själv och vad man själv är bra på, får alltid känslan om att man skryter då, kanske fel av mig men sån är jag, men ger det ett försök ändå. Jag säger nog balansen, känner mig stadig på hästryggen och det är alltid viktigt att vara stadig på hästar så dom också kan hitta sin balans genom ryttarens hjälp. Har även förbättrat min blick mycket genom åren, förut kollade jag alltid ner i marken även fast hindret var en meter bort från mig nu försöker jag alltid fokusera på nästa moment.
.
.

Cosmos bror Cardigan H

Där har ni en bild på Cardigan från Vännästävlingen i somras, finns det kanske någon likhet på bröderna?

Animo - har totalfastnat för den här kavajen


Svar på fråga

Liza om Lite ändring i stallet:
Hur stort stall är det där du har? :) är det fullt nu då det är så många? :)
.
I stallet har vi 6 boxplatser så nu är det fullt.:) Men som jag förstod det så är det en häst i vårat stall nu som bara ska stå här ett tag som det ser ut nu iallafall. Det är första gången på länge det är så fullt i stallet, i somras var det bara Cosmo, Robin och Granard som stod i stallet.
.
Stod och tänkte lite när jag mockade här om dagen och kom på att jag har varit inhyrd i det här stallet sen 6 år tillbaka nu. Mycket har ändrats både utseende mässigt och hästar har flyttat in och ut. Jag trivs verkligen i stallet och det gör Cosmo också. Det som är lite tråkigt är att det finns så dåligt med ridvägar här. Det blir inte så mycket omväxling vart man rider men stallet det är verkligen något jag tycker om.
.
Här är lite gamla bilder sen i somras. Inget större har förändras sedan bilderna togs.
.
.
.

8 Januari 2012

Nu har båda hästarna haft 2 vilodagar, Cosmo är inne på sin tredje. Han är fortfarande lite varm ovanför knät men det är mycket bättre. Har varit på Granngården idag och köpte linnement för leder och muskler idag som jag har smörjt på ikväll för att se om det blir bättre. Dock såg det nästan helt vanlig ut idag, en liten liten skillnad var det enda. Så imorgon om det ser likadant ut far jag ut på en lugn tur hade jag tänkt för att se om det förvärras eller om det blir bättre.
.
Bosse blev riden i ridhuset, vågar inte rida ute när dom halkar så lätt nu när Bosse har en tendens att stå på bakbenen. Tränade mycket brunder som halt från trav, trav från halt, trav till galopp, galopp till trav. Gick riktigt bra på slutet och var riktigt fin i galoppen där han inte alls var stark. Dock fick jag mig 2 stegringar på köpet från början när jag gjorde halt och skulle rida på framåt igen. Men men, bortsätt från det var han riktigt fin idag. Han ska ha en stjärna från mig. Tror det blir samma sorts ridning imorgon för att se om det blir ännu mer skillnad med lydnaden.
.
Ja annars så har jag inte så mycket att säga. Har blivit kallar dom senaste dagarna. 11- men ingenting mot för förra vintern då det var 34- en av dagarna. Jag tycker att 11 minus inte gör så mycket om man klär sig varmt. Ha en bra kväll!
.
.

3. Det här behöver jag träna mer på

Det som är roligt med ridning tycker jag är att man alltid utvecklas, finns som ingen gräns då man säger att ne nu kan jag allt. Jag har mycket kvar att lära även fast jag tycker att jag kan en del. Men när det gäller ridningen behöver jag träna på min handhållning, har alltid ''cykel händer'' något som syns väldigt mycket. Plågade mig igenom en ridlektion med ett spö mellan tummarna och hade bokstavligen blåmärken på båda händerna dagen efter, haha så mycket behöver jag tänka på de. Sen vill jag även kunna vara mer lätt i sitsen och kunna ha bättre hinderkänsla. Men allt tar sin tid, träning gör färdig och jag har hela mitt liv att utvecklas. Det är kul att utvecklas!
.
.
.
En mycket fin ponny som jag red en sommar, kallades MP.

2. När & varför började jag rida

När vet jag inte exakt. När jag var liten var jag den där lilla flickan som sprang fram till varje häst som red förbi vårat hus och frågade om jag fick klappa. Om jag hörde en häst skritta förbi vårat hus sprang jag alltid till fönstret och kollade ut. Jag har som alltid tyckt om hästar, djur överhuvudtaget.
.
I början av mitt hästliv älskade jag att mocka, mockade säkert i 3-4 olika stall per dag runt om här där jag bor. Var den där lilla stallflickan som gjorde allt skitgöra men som jag tyckte va roligt. När jag blev lite äldre fick jag rida som ett tack för att jag mockade, ingenting jag begärde då.. självklart ville jag rida men jag tror nästan att dom jag mockade åt fick lite ångest över alla gånger jag gjort det utan att få något tillbaka, haha.
.
När jag vart ännu lite äldre fick jag ta lite ridlektioner på grannens hästar. Och började även rida på ridskola och där fortsatte allt hästeri. Jag fick min första foderhäst som var en shettis osv. Sådär underbart. Jag hade aldrig tanken att börja tävla eller träna för än jag var 14 år och köpte Robin och många peppade mig.
.
Varför jag började rida? Den frågan är väl ganska logiskt, man gör väl det man tycker om. Det hoppas jag då att alla människor gör. Iofs så finns det föräldrar som tvingar sina barn för att föräldrarna har det intresset och vill sprida de vidare på något vis. Något jag tycker är fel!
.
.
.
Min första foderhäst, Bettan.

1. En bild på favorithästen.

.
Det finns som inga ord som kan förklara hur jag exakt känner.

En härlig känsla inombords

Båda hästarna ridna idag också. Har varit 4 roliga dagar med massor av häst, det gillar jag. Längesen jag blev så testad som ryttare nu när jag har suttit på Bosse men när han ger med sig så är han verkligen något att rida gäller bara att ha tålamod. Det var även längesen jag red 2 hästar per dag. Gjorde det förut när jag hade Robin men det var inte riktigt samma sak när jag visste att Robin skulle säljas och jag visste att jag inte tränade honom inför någon tävling.
.
Såhär har iallafall dagen sätt ut:
.
Cosmo fick gå stora nyby, mest i galopp och rulla på mest för att han skulle få köra lite konditionsträning, dock tycker jag nyby är för tråkigt att rida konditionsträning på, det är inte så lång runda ändå. Men han kändes fin, flyttade för skenklarna, bytte galopp och gjorde fina fattningar, precis som det ska vara. Det enda ''negativa'' är att han blir så lätt framtung, men det har med muskler att göra och det kommer säkert det också. Planen framöver är att köra konditionsträning upp till Sandtaget någon fin dag, då minsann kommer han få galoppera. Ja men jag är nöjd och Cosmo verkade bara lycklig och glad däremot när jag kom till stallet hade han en svullnad över knät, undra vad han nu har gjort? ska kolla det ikväll och se om det är bättre, blir nog en promenad med honom imorgon.
.
Bosse blev en lugnare ridning i stora ridhuset (värme ridhuset). Red mest på volt och ville få honom att flytta för min skenkel. Höger varv var svårare än vänster och det var även där protesterna kom. Men han kände riktigt fin på slutet och bjöd framåt på ett riktigt fint sätt! Jag är nöjd med honom. Imorgon är tanken att han ska få vila, han har ändå gått i ridhuset 4 dagar i rad, något jag känner mig lite illa till mods med men det ska bli ändring. Nästa vecka tror jag att jag ska fara ut med honom en sväng så jag bara får rida honom rakt fram ute i naturen och se hur det går. Spännande & kul helt klart!
.
Får inte in någon bild från telefonen så bjuder på en härlig bild från sommaren 2011 då världens lyckligaste Cosmo sprang sin första runda i sommarhagen.
.

Samma häst men lite äldre bara..

.

Lite ändring i stallet

Lite nyheter. Det har hänt mycket i stallet på slutet. För två veckor sen var det Carissma, Granard, Cosmo, Briora och Robin som stod i stallet nu har det hänt en hel del. Briora har flyttat från stallet, Cosmo som stod i samma hage som Briora provar vi nu att ha i en egen hage delvis pågrund av att han har en tendens att mörda andras täcken.
.
Två nya hästar har kommit till stallet, en vid namn Santos och en som heter Acrobat. Båda är storhästar. Nu står Granard ensam (som hon iofs alltid gjort sen hon fick fång, hon måste alltså äta annat hö än dom andra). Cosmo står själv som sagt. Och Acrobat står också i en egen hage. Sen har vi Carissma (B-ponny), Robin(min förra ponny) och Santos, en storhäst på 180 cm i den stora hagen tillsammans. Än så länge funkar det strålande. Cosmo verkar inte ha så mycket emot att stå i en egen hage. Han har trots allt nära till dom andra och dom står oftast nära honom bara på andra sidan staketet. Egentligen borde han få stå med andra eftersom det är nyttigt för unghästar men just för tillfället känns det bäst för både mig och dom andra att han står i en egen och om det nu funkar så är det ju inget att prata om, tycker då jag.
.
.

5 Januari 2012

Blev 2 ridpass igår också. Jag har fortfarande kvar lite ork, iallafall vad jag inbillar mig. Hostade dock så mycket imorse så jag höll på att spy, inge vidare kanske.
.
Gårdagen såg iallafall ut såhär:
.
Cosmo fick plumsa i djupsnön. Något han inte ville till en början, stod vid kanten av vägen och ville inte alls kliva ner i snön men väl nere i snön spettsade han örona och jobbade sig framåt. Det har verkligen kommit mycket snö nu. Kunde nudda fötterna i snön från Cosmos rygg.
.
Bosse fick gå ännu en gång i ridhuset. Kände att det var det tryggaste. Har varit runt 0 grader nu några dagar så hästarna får styltor även fast dom har sulor och vill inte riskera att jag och Bosse går omkull eller så, så det är anledningen varför ridhuset fick komma till användning igår också. Han var lite ovillig för skenkeln igår också, men efter mycket volter, tempoväxlingar och halter var han riktigt fin. Synd bara att han inte var så arbetsvillig direkt men det kanske är så med unghästar. Tar lite tid innan dom inser att det inte är lönt att försöka göra tvärs emot. Idag blir det troligast ridhuset igen, fortfarande +0 ute och det innebär styltor och halkigt.
.
Annars är det jag som har hästarna nu Onsdag-torsdag-fredag. Vi delar alltid på loven när det gäller hästarna. Tycker det är bra att göra så då vissa vill fara iväg några dagar osv. T ex som jag när jag drog iväg till Hemavan nu i 4 dagar över nyår.
.
.

Sammanfattning av 2011

Januari.
Det första inlägget jag gjorde 2011 om Cosmo såg ut såhär: ''Vilken duktig liten! Cosmo skötte sig perfekt idag, inga sparkar, bockningar på hela ridturen! Framstegen kommer snabbt.. lille fina C!!'' När vi köpte Cosmo hade han en tendens till att bocka och sparka så fort man la till skenkeln, han gick aldrig fram för skenkeln som jag ville. Man kunde kalla honom en skenkeldöv åsna vissa dagar. Men då kom den där dagen då jag skrev det där inlägget. Minns det så väl. Var helt chockad av att han inte hade gjort några dumheter. Hade fortfarande kvar Robin. Cosmo visade vad han gick för när han gick efter Robin över vattenmattan för första gången den 6 Januari. Cosmo tappade sko efter sko. Den 12 Januari skrev jag i min gamla blogg att jag hade haft Cosmo i 1 månad. I mitten på Januari fick Cosmo en vila då han fick bearbeta allt som hänt. Cosmo fastnade i en snöhög med frambenen när han lyckades gå ut från hagen. Saknade att träna. Robin gick i ''pension'' från hårda träningen, han var bara med på liljaridningen. Hade praktik hos Carro. 27 Januari skrev jag ett inlägg om att Cosmo var nära på att bocka av mig hela ridturen. Skrev ett inlägg den 30e Januari där det stod bland annat. '' Bästa gången i ridhuset hitills, frambjudningen var så mycket bättre! Slutade med att vi hoppade en bana på 3 hinder. (Något som han inte orkat tidigare.)''
.
.

.

.
.
.
Februari. Hade mycke problem med täcken, alla blev sönder bitna. Började känna att Cosmo började bli lite starkare. Hade kvar Robin, red honom mest hemma. Den 2 Februari ''Ska jag skratta eller gråta? Igår fick Cosmo tillbaka framskon.. idag kastar han av sig en baksko.. vilket jävla helvete det här med skor är nu...'' Den 6e Februari provreds Robin av några intresserade. Började planera att jag och Cosmo skulle vara med på blåbärshoppningen som var den 20e. Fick draghjälp av Emma som hoppade Racer. Han hoppade en oxer för första gången, överhoppade sig en hel del. Stegrade över med en häst. Den 15e var jag och Cosmo med på våran första seriösa hoppträning för tränare. Blev erbjuden att tävla Mindy i Umeå i Mars. Jag och Cosmo deltog i våran första tävling den 20e Februari. (blåbärshoppning) höjderna 50 & 60 cm. Cosmo tog inte vänster skenkel och fortsatte med sina bockningar. Mamma kallade Cosmo åsnan. Jag for till göteborg horse show med liljaridningen och fick ny motivation till ridningen.
.

.

.
.
.
.

.
.
Mars. Började longera Cosmo med inspänning. Gav resultat och han kändes finare än på länge. Robin gick stora nyby hemma, ingen riktigt träning. Tävlade Mindy i Umeå, nollade 1m, 4 fel 1.10. Robin var super pigg. Såg Cosmo stå och njuta av solen i hagen. Cosmo visade att han hade en bra sida ännu en gång, han började få bjudningen fram till handen. Började tänka tillbaka på jag och Robins tävlingsår. Hade inte samma motivation att rida honom nu när jag hade två hästar. Han kom i andra hand mer. Cosmo började få lite bättre bjudning i ridhuset. Cosmo fortsatte longeras några dagar i veckan. Tog med Robin på Liljaridningen, hoppning. Han trivdes som fisken i vattnet. Cosmo gick omkull över ett hinder, dock ingen skada men han vart omskakad av händelsen. Cosmo vidare även att han också kunde vara pigg och glad. Cosmo fick en lekboll i boxen, något som var uppskattat på många vis.
.
.
.
April. Cosmo var med på dressyren på Liljaridningen, han bockade hela tiden och ville inte alls göra det jag krävde. Min kompis Emma började rida Robin några gånger i veckan. Cosmo var med på sin andra Busterträning, bjudningen började bli mycket bättre. Emma red Robin på Liljaridningen och var överlycklig. Jag red Cosmo, han protesterade i högervarv. Började ha svackor med Cosmo. Saknade att inte kunna tävla med Robin. Cosmo fick 2 veckors vila.
.
.

.
.
Maj. Cosmo fortsatte utvecklas. Han började få mer muskler och resten av kroppen började växa till sig med rumpan. Han är fortfarande segare på banan än när jag rider ut. Var med på liljaridningen. Var titthinder med men inget som han brydde sig om. Gjorde ett eget dressyrprogram på liljaridningen som jag red med Robin. Han var underbar. Emma fortsatte ha honom på hopplektionerna. Började tänka hur tur jag har haft när det gäller vilka hästar jag har. Anmälde mig till en klubbtävling med Cosmo höjderna 70 & 80 cm den 6 Juni.
.

.

.

.

.
.
Juni. Hästarna släpptes på bete. Dom var överlyckliga. Började känna en vilja i Cosmo som jag inte känt förut. Deltog i våran andra tävling, (våran första ute). Nollade både 70 & 80 cm. Kände stor glädje. Red min sista ridlektion med ridgym på Robin. Sökte hästjobb nere i Skåne(fick det inte). Uppskattade mina djur mer än någonsin, båda gick super.
.
.
.
.
.
.
Juli. Insåg hur mycket Cosmo hade utvecklats under en sån kort period. Började planera att tävla i Vännäs på en större tävling. Var i sandtaget med båda hästar. Emma red Robin och jag Cosmo, Robin var övertaggad och Cosmo älskade det. Fick en bild av Cosmos gamla ägare på när Cosmo var lite mindre med sin bror Cardigan. Cosmo älskade sommaren. Jag och Cosmo hoppade våran första 1m bana hemma på stora ridbanan. 30 Juli debuterade vi 1m i vindeln med 11 fel. Var tänkt att vi skulle vara med på 4års men det blev inställdt.
.
.
.
.
.

.
Augusti. Cosmo slutade med att protestera som förut men fortsatte med bockningar. Nu av all energi. Tränade för Eva Jonsson med Cosmo. Den 12 Augusti såldes Robin. Det var det jobbigaste jag gjort. Att skriva på papperna och veta att efter det var allt över efter 6 år tillsammans. Red Cosmo till sandtaget. Anmälde mig till Vännäs tävlingar och hoppade 90 & 1m. 4 fel i 90 & 8 fel i 1m. Dagen efter hoppade jag även en till 1m som slutade med noll fel och en fin häst. Fortsätte träna för Eva. I mitten av Augusti bestämde jag mig för att göra den här bloggen. Bloggen som bara skulle handla om hästar, Cosmo.
.
.
.
.
September. Red markarbete på ridanläggningen. Cosmo visade mer och mer att han tyckte hoppning var roligt. Han började visa energi på ett helt annat sätt. Bestämde mig för att tävla på Surf. Fick även göra övningar som jag inte trodde vi skulle klara. Jag tänkte mig fortfarande Cosmo som okunnig och med ingen hinderkänsla men jag hade fel.
.
.
.
.
Oktober. Moa fick provrida Cosmo. Började hoppa banor på 1m allt mer. Eva tyckte han var mer 5-6 år än 4. Såg på KG Svensson på norrmalm och fick ny inspiration. Började träna Cosmo allt mer från marken. Var med på Busterträning för första gången på några månader. Fick höra fina ord. Köpte mig en riktigt longeringsjord. Fick en period då jag saknade Robin som min egen häst. Allt gick bara framåt. Han började visa när han tyckte något var roligt. Bockade ofta och pep till lite då och då när han inte kunde hålla benen i styr av all energi.
.
.
.
.
.
.
.
November. Anmälde mig till sista tävlingen för året. Hade 4 fel på första hindret första dagen. Gick en fin nolla andra dagen. Jag kunde inte ha slutat tävlingsåret bättre. Blev en veckas vila i mitt av November då mitt revben hade fått någon smäll. Insåg hur fin häst jag hade fått. Han lyckades med att förstöra ett täcke totalt. Dåligt underlag, vart lugnare ridning en period.
.
.
.
.
.
December. Fortsatte vara hårt ute. Blev mycket ridning i ridhuset. Cosmo Vaccinerades. Brydde sig inte alls. Gjorde årets första plumsning. Cosmo galopperade med öronen spikrakt framåt, han älskade det. Tränade för Buster. Kom en hel del snö. Äntligen kunde man rida normalt, men det höll bara ett tag. Sen vart det hårt igen.
.
.
.
.
.
.
.
Under det här året kan man inte annat än säga att både jag och Cosmo har utvecklats. Det här är verkligen ingenting jag ångrar. Jag är en lycklig hästägare och att få se utvecklingen steg för steg är verkligen något jag lever för. Ett år med Cosmo. Ett underbart år, och fler ska det bli!

Ridhuset med Bosse

Nu är båda stallen gjorda för idag. Blev en sväng till ridhuset med Bosse precis som planerat. Han var fortfarande lite tjurig till en början, ville inte riktigt gå fram och möta upp mig i handen men blev mycket bättre efter ett tag, fick honom jätte fint på bakbenen i galoppen på slutet också. Och ännu en gång, oj så nyttigt det är att rida olika hästar, det är både roligt och intressant! Nu ska jag snart hoppa in i duschen ta på mig min one piece, det blir en lugn hemmakväll ikväll då jag verkligen måste krya på mig och förhoppningsvis har jag orken att rida imorgon också. Ha en bra kväll!
.
Bild från förra årets vinter, fotad av Challe.
.

Vila upp sig och komma igång igen

Sitter hemma igen och håller bokstavligen på att ge upp när det gäller att må bra, min hosta tär bara mer och mer och fryser enormt. Men det stoppar mig fortfarande inte mig från att rida idag. Har gjort klart hos Cosmo, mockat, gjort mat och ridit. Var inte lika halt idag, skönt! Gick bra att rida, dock har han en tendens att byta galopp utan att jag begär det. Bockade lite gjorde han också, pigg och glad!
.
Senare blir det nästa stall som gäller, om jag inte blir sämre än nu så ska jag rida, det har jag bestämt mig för men det är inte långt ifrån att jag hellre skippar det. Men jag biter ihop en dag till, imorgon kanske bara en häst får gå om jag fortfarande mår såhär dåligt. Bilden nedan är från vilmas blogg, det är alltså Bosse som jag rider nu ett tag framöver.
.
.

3 Januari 2012

Jag hade hoppats på att få njuta av första ridturen på några dagar med Cosmo men icket. Snön gjorde så jag inte kunde se framåt, Cosmo halkade lite då och då och jag var sjöblöt när jag var tillbaka i stallet. Men samtidigt, Cosmo var precis lika underbar som alla andra gånger bara vädret som förstörde.

Begav mig efter en sjöblöt ridtur med Cosmo till Bosse, gjorde klart stallet och for upp på ridhuset med honom. En bestämd herre det där med men spännade med lite utmaning. Jag tror att han stod på bakbenen 5 gånger igår när jag skulle få honom att flytta för skenkeln men jag tycker att det är kul, jag tycker det är kul att jobba för något som bara kan bli bättre! Idag blir det nog ännu en ridtur upp till ridhuset, känns som jag vill rida honom lite innan jag far ut på vägarna med honom! . Har inte så mycket mer att säga, har fått en hosta som nästan kväver mig men det hindrar mig inte att rida, iallafall inte än. Ha en bra dag!
.
Sitter på pappas dator och hittade en bild på fina Robin, Tänk vad ponnytiderna var underbara!
.


2 januari 2012

Ett nytt år väntar med nya framgångar. Jag är hemma igen efter en riktigt bra helg i hemavan. Idag ska jag njuta varje minut på hästryggen. Dessutom så har jag nu två hästar att rida 2 veckor framåt! Känns riktigt kul och spännande! Blir nog en uteritt med cosmo i den nya snön som har kommit medans jag tror att jag ska ta och rida Bosse i ridhuset än sväng. Hoppas ni hade en bra nyårsafton och att ni får en bra början på det nya året!
.
.


RSS 2.0