Besvikelsen imorse

När jag kollade ut genom fönstret imorse låg det ett snötäcke över gräset som hade kommit fram, var även minus grader för första gången på länge.. Men efter jobbet tog jag mig ut och red ändå. Cosmo gick super idag också! Red mot Hällefors igen och jag måste säga att det är riktigt bra underlag ditåt. Bäst att börja rida där mer helt klart!!
.
.


29 Mars - Magiskt/Kaos

Det är full fart i stallet men inte på bloggandet. Om jag skulle beskriva allt runt om kring stallet nu tror jag att ordet skulle bli maos. Alltså magiskt/kaos. Cosmo är helt underbar att rida, idag for vi en sväng mot Pengfors. Mycket bättre vägar den vägen än runt stora nyby så det blir att rida där i fortsättningen tror jag. (Då behöver jag inte bry mig om bajset heller). Han var iallafall super fin. Det går inte att beskriva vilken känsla jag hade, den var för underbar! Busade till det lite i galoppen när det blev en ökning och efter det vart allting mycket roligare också enlig C.
.
Kaoset handlar mest om hagarna. Cosmo är mästaren att bita sönder täcken. Har har nu tydligen lyckas bita sönder 3 täcken på en häst.. vilken jag inte gillar. Jag som får ta orden från dom andra i stallet som inte är nöjda över min häst. Det pratas mycket om hur vi ska placera hästarna i hagarna nu för att alla kan mötas på ett plan. Vi har även pratat en del om att köpa ''munkorg'' åt Cosmo. Något jag helst vill slippa för det känns inte okej att han ska gå runt och bära på den hela dagarna. Ja vi får se vart allt leder..
.
Carre som hade slutat med dumheterna är nu på samma stadie igen. Hon bockar av ''ingen anledning'' Varför jag skriver '''' är för att det alltid finns en anledning bakom allt, men frågan är nu vad. Julia är duktig och kämpar men en tjej som är liten är inte alltid modig.. Och Carre gör lite vad hon vill.. Hoppas iallafall att det löser sig för deras del annars blir Carre nog hemskickad till sin riktiga ägare vilket skulle vara tråkigt då Julia och Carre kommit långt med utvecklingen tillsammans.
.
.

Bilder från gårdagen

Hästarna har fått en ny vän i stallet som sagt. Cosmo har verkligen kul med honom, dom springer på var sin sida av staketet och busar med varandra. Retas med varandra genom att bita varandra på halsen och i grimmorna. Cosmo är verkligen öppen när det gäller andra hästar. Han ska alltid hälsa och är så himla nyfiken på varenda ny häst han träffar och alltid lika busig. Han är verkligen ett bustroll.
.
.
.
.

Vårkänslor

Tror Cosmo har fått vårkänslor. Red stora nyby idag & vilket busfrö jag hade till häst. Gjort allt jag sa men passade på att busa lite då och då men inget okontrollerat. Han är super i alla gångarter och kämpar på! Allt känns så bra just nu! Cosmo verkar glad och pigg och vi tar oss framåt för varje dag. Hade ett stort leende på läpparna när jag skrittade av honom efter rundan, det är underbart, han är underbar.
.
.


Det gör mig irriterad

Finns det inget annat som är värre än hästskit? http://www.vk.se/nara/vannas?tyck-till. Jag blir irriterad på sånt här. Här står det att vi ryttare är bortskämda och att vi ska ha ryggsäck om vi rider så vi kan plocka upp bajset om hästen bajsar. Dom säger även att hundägare plockar upp bajset efter sig, vilket jag kan intyga att dom inte gör. Trampade för fan i hundbajs med skon för ett tag sen, skam. Ne jag blir irriterad att människor lägger ner så mycket energi på att klaga över hästar. Börja klaga på avgaserna som förstör vår värld istället.
.
.


25 Mars

Cosmo reds igår, lördag runt stora nyby. Han kändes lika fin som vanligt och är verkligen positiv till allt just nu, känns riktigt bra. Idag har jag varit uppe på Norrmalm och ridit i ridhuset, han var duktig. Fick även åka rodeo en sväng också. Emma & Max var uppe i ridhuset samtidigt så hela ridhuset var fullt med hinder så passade på att trava några bommar idag också. Lika duktig där! Jag är stolt över min lilla nu. Nu är det bara att köra, rida tills jag känner att det tar emot, och det som är bra är att man känner direkt när Cosmo håller på att bli trött.
.
Bild från idag, fotad av pappa.
.

Veckans vilodag

Har varit i stallet nu på kvällen och mockat. Cosmo får sin vilodag idag! Min plan är väl nu i början att rida honom 5-6 dagar i veckan sen får vi se när han är igång på riktigt hur mycket han får gå nu.
.
Jag har en liten fråga som jag gärna skulle vilja ha svar på.. Cosmo har ju varit skadad nu under en period men är halvt igång nu igen men det jag inte kan bedöma är när jag kan börja träna igen på riktigt, alltså vara med för buster osv. Det är ingen där ute som har något att tipsa om? Glad för svar!
.
Carres och Julias problem är nu löst. Det var havren som spökade, hon kan inte äta havre är det nu visat. Efter att ha slutat helt med havren har hon varit sig själv igen. Det glädjer mig! Julia hade världens leende idag när jag kom till stallet och hon kunde berätta hur bra det hade gått! KUL! :)
.
.


Vårt första markarbete.

Eftersom marken är rätt hård fortfarande och kanterna inte tinat upp än for jag upp på ridhuset idag. Bestämde mig för att göra allt roligare med några travbommar. Cosmo gick över förväntan, bjudningen fanns där och allt kändes precis som det alltid har känts. Så enkelt för att ha varit borta från det och sen bara komma tillbaka med mindre muskler och sen går allt bara så bra. Jag är nöjd över idag och vi är ännu ett steg närmare hoppningen nu! :)
.
.


21 Mars - en bra dag!

Har ridit stora nyby på dagen idag. Fanns några mjuka ställen där det gick riktigt bra att rida! Nu har Cosmo och jag börja sätta igång i galopp också, han är överlycklig! Pigg och fin! Efter sista avsaktningen efter galoppen gjorde han ett bocksprång på tårna, (om man kan säga så?, haha)
.
Annars så har jag varit förbi pegasus idag! Dom nya ridstövlarna är betalda och hämtade och sen fick bakskydden som jag tänkt köpa tidigare följa med hem. Jag har ett gott leende just nu!
.
.


Uppdatering

Längsen nu. Kör en snabb uppdatering vad som har hänt dom senaste dagarna.
.
Det har kommit en ny häst till stallet. En travare som går i en egen hage tills vidare. Får se sen vad som bestäms om den ska gå med dom andra eller om den kommer fortsätta stå själv. Inom några dagar lär vi börja prata om hur vi ska göra.
.
Cosmo gick riktigt bra i lördags och i söndags kom jag på mig själv att Cosmo inte har fått en vilodag på länge så den fick komma till användning. Ikväll har jag varit ute och skrittat med Julia och Carre. Första dagen Julia rider efter hennes tur till sjukhuset efter avfallningen.
.
I lördags for även jag, Julia & julias mamma Marita upp på anläggningen för att rida Carre. Jag red och gav Julia några tips. Vi la ut massa saker över hela ridhuset då vi hade turen och kunde ha det för oss själva. Julia säger att hon tittar så mycket och i det nya ridhuset är det värst. Jag ledde runt henne till en början runt alla ''läskiga'' saker. Hon var duktig, tittade inte på något och gick över vattenmattan som att det inte skulle vara någon grej. Hoppade sedan upp och red runt alla saker, (rider aldrig emot saker som hästen kan reagera på, då blir det som att markera för en läskig sak, som att provisera fram något). Efter jag gjort det red jag runt hela ridhuset, stannade vid hinderstöden i hörnet och skakade lite på dom medans jag satt på Carre, hon var super duktig. Brydde sig inte alls. När vi sen började trava var hon dock väldigt spänd. Men jag försökte bara få henne lugn och medans Julia stod och berättade för mig när ''problemen'' brukar komma så gjorde jag dom saker. Hon bockade 3 gånger på ridpasset i början sen fick jag göra vad jag ville utan att jag fick någon protest. Duktig Carre med andra ord! Gav även Julia ett tips eftersom hon verkar känslig mot ljud och inte mot saker. Att stoppa in bomull i öronen för att se om hon skulle bli lugnare. Så vi får se om det blir bättre. Hoppas det, Julia gör ett super jobb med den här ponnyn!
.
Nu har ni fått en snabb uppdatering. Imorgon början jag inte jobba för än 3. Ska försöka mig upp tidigt för att göra stallet på morgonen så jag slipper rida på kvällen då det är stenhårt. Hoppas ni har haft en bra dag!
.
.
image description

Ridpassen en fredag

Idag gick Cosmo riktigt bra! Tog på mig sporrarna så jag slipper sitta och gnugga honom framåt med skenklarna. Han hade en positiv inställning och egen framåt bjudning! Ett leende på läpparna!:)
.
Efter middagen drog jag på mig ridkläderna igen! Gjorde i ordning Carre och for ut med henne också! Redan från början i skritten så stod hon emot. Tittade på allt som fanns och hade ingen tanke åt mig på ryggen. När jag sen började trava så hann jag kanske 5 meter så gjorde hon en pallnit och vände om på en femöring. Jag vände då runt henne och fortsatte framåt bestämt. Efter några meter igen var de samma sak, jag snurrade runt henne och fortsatte framåt! När hon insåg att de inte verkade funka så sprang hon på och gjorde ett bocksprång. Ja de var mycket som hon försökte med och hon tittade på allt. La då all min energi på att blicka framåt och tänka framåt. På slutet kändes allt bättre, fick igenom att hon skulle framåt även fast hon var tittig och det var ungefär det jag satsade på när hon var så pass tittig så hon pallnitade till en början.
.
Jag tycker att Julia gör ett superjobb med henne som verkligen kämpar. Hon är inte den lättaste hästen att ha och göra med när hon säger emot som hon gör.
.
Men jag vill klargöra en sak. Att vara bestämd och konsekvent är en sak men det är något annat att bli arg. Ilska leder ingen vart alls!


16 Mars - Cosmos kropp

Igår tog jag en helbild på Cosmo igen. Han har fortfarande lite kantig rumpa och smal hals men det tar sig dag för dag. Har inte börja galoppera än men nu travar jag iallafall som vanligt igen. Känns bra att va ett steg närmare allt!
.
.


15 Mars - Vår väg tillbaka

Cosmo har fått gå runt stora nyby idag igen. Han kändes fin dock försöker jag få honom till att ha en ärligare bjudning. Vill som att bjudningen ska finnas där och att han alltid ska tänka framåt även fast han gör en skenkelvikning eller en öppna. Så det är det jag jobbar med nu. Annars så är framåtbjudningen bra när vi endast travar på med lite ställning och på rakt spår. Det är då det högre kraven kommer han vill korta upp sig mer än vad jag vill men det handlar mycket om muskler och vad han orkar just nu. Vi jobbar vidare och han sköter sig bara bättre och bättre för varje dag vi fortsätter våran väg tillbaka!
.
Imorgon är väl planen att hinna rida två hästar, alltså B-ponnyn Carissma och Cosmo. Får se hur det ska gå när jag jobbar 11-17. Hoppas ni har haft en bra dag! 
.
.

Cosmo har lärt sig han också

Förut kunde Cosmo aldrig stå stilla själv i gången, han blev alltid så nyfiken på allt annat så han började smyga iväg lite vart som helst. Men under dom senaste dagarna har han både stått utan grimmskaft igången och även stått själv när jag har varit tvungen att gå och hämta något i sadelkammaren innan ridturen. Här är en bild från idag. Som en gammal klok valack står han och väntar. Duktig liten!
.
.


Fått extra att göra

Ikväll just innan jag skulle fara till stallet fick jag ett samtal av Marita (Julias mamma) att Julia var på väg på akuten efter en avfallning på träning idag då hennes häst bockat av henne.
.
Får nu äran (eller vad man ska säga) att rida ponny igen. Julia får inte rida på ett tag så då ska jag få sitta upp. Planen är väl att jag ska kunna sitta kvar i blockningarna och rida fram henne när dom kommer. Julias ponny är en b-ponny så det kommer vara stor skillnad mot för cosmo men ska va roligt att se hur hon kommer ta att jag sätter mig upp när jag är lite större än Julia.
.
.


14 Mars

Drar mig mot stallet om ett litet tag. Idag verkar blåsten har lugnat sig, skönt! Blir en runda runt stora Nyby som det ser ut nu. Hoppas på att det inte är allt för hårt i backen idag igen. Men jag är rädd att jag hoppas på för mycket.. Jaja nu ska jag hoppa i hästkläderna och bege mig mot stallet. Boxen ska mockas, maten ska göras och hästen ska motioneras. Ha en fortsatt bra onsdagkväll allihopa!
.
.

13 Mars

Dom senaste tisdagarna har jag kollat på Busterträningarna på Norrmalm & idag fick Cosmo följa med. Vi skrittade och travade runt lite medan dom andra hoppade. Vart kanske inte bättre då mitt sug att komma igång och träna igen är väldigt stort nu men det var skönt att få rida på mjukt underlag och inte is för en gång skull. Dessutom blåser det för fullt idag också. Nu är jag less på hård mark och blåsigt väder!
.
Cosmo skötte sig iallafall fint. Vart inte så mycket krav på han idag, han fick iallafall skritta över några bommar. Något han tyckte va roligt, gick glatt över med öronen framåt!
.
Sådär tråkig är hagen just nu, is, bajs & skare på snön som inte har blivit nertrampad.
.


Nya fynd

Jag fyndar för fullt med ett leende!
.
.


Varför ska det blåsa för?

Blåser fortfarande extremt här hemma. Vet inte om det blir någon ridning idag.. Men men, imorgon hoppas jag på att vädret är lite lugnare. Min häst såg iallafall mycket nöjd ut i hagen imorse när jag skulle till bussen även fast hälften av hans täcke låg på marken och den andra delen satt runt bogen, haha. Fick snabbt rätta till det och sedan fortsätta mot bussen.
.
Har bestämt mig för att kicka tillbaka kingslandströjan som jag tycker var för lång i ärmarna. OM NÅGON är sugen på en marinblå kingslands fleece i storlek M för 999kr så hör av er. Skickar tillbaka inom kort så va snabba. Min tanke är att skicka tillbaka tröjan och sedan köpa en annan på Pegasus i stan där jag kan välja och prova innan.
.
.

12 Mars

Gjort min sista morgon i stallet. Mockat boxen och sopat stallet. Blir ingen ridning nu på förmiddagen då jag inte vill känna mig stressad för att hinna med allt, tar det ikväll efter jobbet istället då jag har tid i lugn och ro. Jobbar 13.30-18.00 idag. Ha en fortsatt bra dag!
.
Nu har mina grejer kommit föresten måste dock skicka tillbaka Kingslandtröjan som var för stor i ärmarna så det blir att vänta ett tag till på den. Men sadeljorden var bara fin & samma med schabraket. Dessvärre är jag redan sugen på att beställa något mer. Får se vad det blir med den saken.
.
.

Hjälptyglar

Jag vill klara mig utan nu. När jag red min förra ponny Robin hade jag alltid martingal när jag hoppade. Först för att han var pigg på hinder, om inte martingalen fick sitta på hedde han huvudet rakt upp så man knappt kunde få honom att koncentera sig för än efter hindret då han ''gjort sin grej''. Jag använda även halsförlängaren vissa dagar när jag red ut för att få honom i en lägre form som fick honom att slappna av mer. Enligt mig DÅ, trivdes han med det, med en mjuk hand och med hjälp av halsförlängaren så kunde han trava på i sin takt med avspänd hals och fina mjuka steg. Men oftast när jag red hemma eller när jag red på banan själv så gick han utan några hjälptyglar överhuvudtaget. Det kändes ''finast'' så. Han fick ta den tid på sig att bli den mjuka och följsamma hästen utan att något hjälpmedel hjälpte mig att få honom som jag ville.
.
Nu har jag en 5åring. Jag har aldrig ridit honom med martingal hitills. Jag har inte behövt ta till det och det känns bra. Jag tycker det är fint att slippa behöva ta till hjälp för att få hästen att bli som jag vill ha den. Men samtidigt, om det skulle vara så att jag känner att en martingal skulle komma till nytta så kommer jag prova. Men än så länge klarar jag mig utan, han är inte den som kastar med huvudet, han är inte heller den som her huvudet rakt upp mot hinderna och bara springer. Han lyssar på mig. Nu säger jag inte att han aldrig kastar med huvudet eller her upp huvudet när det kommer hinder men som han är nu kan jag kontrollera honom utan hjälptyglar och det är jag glad för. Jag undviker gärna hjälpmedel om jag får säga det själv. Sen har jag dock använt halsförlängaren då han hade boxvila, men det är utav en annan anledningen, att han skulle ha något annat att konsentera sig på istället för att vara 2 meter ovanför marken. Använda den även 2-3 gånger dom första gångerna jag red honom ute när boxvilan var över bara för att ha lite extra hjälp om han skulle börja med sina bockningar som är extrema. MEN som sagt, jag undviker gärna hjälpmedel om jag får säga det själv, jag tycker att det är fint att inte behöva ha något för att ''få hästen på plats'' jag tränar hellre lite extra lydnad varje dag så jag får en lydig häst istället för att sätta på något som ska hjälpa mig att få den lydnaden.
.
De jag ville säga var väl att jag tycker det är fint när hästen kan gå med vanligt bett och inga hjälpmedel för att få den att göra det den ska. Det är inte så att jag tycker det är fel med martingal eller så, jag tycker helt enkelt bara det är fint med ''det enkla lilla'' dom har på sig.
.

11 Mars - Sånt gör mig rörd

Idag har jag varit och kollat på Klubbtävlingen som Vännäsrf hade styrt ihop. Det som får mig att le på såna här små tävlingar är hur dom mindre barnen kan delta med ett leende, dom far runt inne på banan med koncentrationen på max. Först ser dom nästan livrädda ut när dom möter alla hinder och efter rundan så lyser det bara glädje om dom. Man blir lite rörd! Och framstegen barnen gör är fantastiska!
.
Kom hem runt halv 2, for ut och red Cosmo runt stora nyby. Försökte få honom lite mer på bakbenen idag, från början var han lite motvillig till att samla sig men på slutet går allt som bäst. När han är varm i kroppen och hans positiva sida har kommit fram. Det finns inget att klaga på, han sköter sig snyggt & han är verkligen en dröm att rida när han fattar vad saker går ut på, det går framåt!
.
.

10 Mars -

Imorse fick jag sovmorgon. Elin i stallet ville byta dag så jag tar måndag morgon och hon tog dagens utsläpp. Gick till stallet vid lunch, mockade och gjorde fint i stallet sen for jag ut och red en mycket fin häst i 6 plusgrader & slask. Märker i delar av ridningen hur mycket han har tappat nu efter boxvilan, det syns inte bara kroppen med andra ord. När jag ska sakta av från trav t ex så vill han inte samla sig på bakbenen utan istället dra fram hela halsen och lägga sig på frambenen men det är bara att fortsätta jobba vidare. Han sköter sig iallafall riktigt bra just nu, mycket skillnad från när han stod på boxvila.
.
Bilder från idag
.
.
.

9 Mars - Han är för underbar

Börjar väl som vanligt. Dagens ridtur gick bra! Även fast det blåste så tittade han inte på något utan var fokuserad på vad vi skulle göra. Man märker verkligen att han behöver få vara ute i hagen och busa om dagarna så det ska gå att rida honom. Under boxvilan var det katastof men nu är han tillbaka i sig själv igen. Han var riktigt fin på slutet, duktig!
.
Bilder från idag.
.
.

.

.


''Analysera mera!''

Sitter och läser häst & ryttare.
.
Några rader från Patrik Kittel, som får en att tänka till.
.
''Alla kan inte bli världsmästare, men alla kan lära mer.
Tricket är att hela tiden vara konsekvent med sin häst och sig själv.''
.
'' Men konsekvenser kommer inte av sig själv. Du måste förstå vad du gör och börja analysera din ridning. -Var medveten om dina fel. Själv åker jag dit på bytena. Jag måste sitta, säger Patrik Kittel.''
.
'' En grund i ridningen är att hästen svarar med detsamma tycker Patrik. När ryttaren ger hästen en impuls ska hästen ge en tillbakaimpuls. Många sitter och trycker med benen. - Jag använder inte benen utom när jag vill att hästen ska fram, då trycker jag en gång. Om hästen inte svarar tar jag i - hästen ska svara, förklarar Patrik. Men det ska vara en signal i taget. - Många håller i fram och sparkar bak. Patrik vill slippa jobba i onödan, och därför tränar han upp hästar som ''går av sig shälv'' - Det är jätte viktigt att hästen går själv. Jag vill inte jobba hela tiden, jag vill sätta här och hästen ska trava på. Och ju högre klass, desto lättare ska det bli.
.
''Är du en god unghästryttare?''
. Hur många av dessa kunskaper har du?
  • Godbalans
  • Orädd
  • Mycket tålamod
  • Ödmjuk
  • Ridskicklig
  • God förmånga att läsa hästens signaler
.
.
Med dom där orden drar jag på mig ytterkläderna och far och rider min vackra unghäst. Det behövs inte träning på ryggen för att lära, det räcker med att man har häst och ryttare i handen och läskunskapen, haha!
.
.

Här kommer klippet på när Cosmo fick gå ut i hagen efter boxvilan

Dom första sekunderna ute i hagen. Alla verkade bara glada över att han var ute igen, lika som han. Missade dock rusen han gjorde i hagen tillsammans med hagkompisen nedanför. Nu efter han har tryckt sig igenom hans egna hage så får han stå med Robin & Santos. Han verkar trivas riktigt bra med dom så det känns riktigt bra! Robin är som vanligt den kloka ''farfarn'' och Santos är hans nya lekkompis! Känns riktigt bra att han inte måste stå själv i en egen hage, unghäst som han är behöver han någon som styr och ställer över honom ibland.
.
.

Låt det bli ett bra år för oss..

Fastnade framför Youtube, alla filmer på Cosmo får mig verkligen vilja komma igång på riktigt igen. Håller tummarna att det här året kommer bli ett bra år för oss. Började inte på bästa sättet men det kan bara bli bättre nu, eller vad är det man brukar säga?
.
.

9 Mars - Sommaren är mycket välkommen

Hästarna är ute i hagen, boxen är mockad, stallet sopat och höpåsarna packade. Har bara ridningen kvar men blåser en del idag också så väntar ett tag innan jag far ut. Det är verkligen ingen höjdare att fara ut och rida nu, stenhårt och ojämnt överallt.. bara is. Nu får det antingen bli sommar eller så får det komma lite snö så det går att göra annat än att skritta.
.
Ne nu är jag less på vinterns hårda mark, bjuder på lite sommarbilder.
.
.

.

.

.


8 Mars - ridtur på isbana

Stenhårt och ojämnt. Kvällens ridtur gick bra dock blir Cosmo lite frustrerad då jag försöker få honom att lära sig nya saker. Öppnor är en ganska ny sak för han just nu, han vill gärna göra skenkelvikningar istället eller så vägrar han ställa huvudet åt rätt håll. Men det kommer med tiden! Man måste hela tiden påminna sig själv att det är nytt för han, han måste bara lära sig. Han gör det inte för att vara dum iallafall! Däremot står han emot lite ibland när jag försöker få honom framåt i skenkelvikningarna. Men han var fin på slutet! Han behöver tid från början för att bli 100 procent koncentrerad, men när han väl är det är han super! Blåste mindre ikväll också vilket var bra!
.
Han är för fin min lilla prins!
.

Olika tränare

Olika tränare. - Genom alla mina år då jag ridit ponny & nu när jag har Cosmo har jag ridit för många olika sorters tränare. Vissa bättre än andra. Tänkte dra upp några stycken jag har på minnet just nu.
.
Anna-Lena Svensson. - En av dom första tränarna jag tränade för när jag hade köpt min ponny Robin.
Terje. - En tränare nerifrån någonstans. Tränade oss en kortare period.
Carolina Määttä. - Hade henne som bland annat som lagledare för div 1 laget på ponny.
Erik Berggren. - En tränade som kommer upp någon gång i månaden, Har dock inte tränat för honom på väldigt länge. Sist var med Robin.
Pia Lundmark. - Dressyrtränare, tränade för henne en gång i veckan när jag hade Robin.
Tomas Hammar. - En tränare nerifrån som kom upp en gång i månaden ungefär. Var väldigt längesen jag red för honom.
Linda Karlsson. - Hade henne på liljaridningen när jag gick gymnasiet.
Magdalena Johansson. - Tränade för henne någon gång med Robin och hade henne på ridgym.
Eva Jonsson. - Hopptränare som har hjälp mig med både Robin och Cosmo.
Camilla Granberg. - En tränare jag tränade för någon gång när jag hade Robin.
Frida Rännar. - Tränade för henne i hoppningen när jag vart inbytt till Umeås ponnyelit 2010.
Johanna. - Samma där, tränade för henne när jag var inbytt till umeås ponnyelit.
Maria Nordin. - En tränare från ridgym som jag tränade för några gånger.
Bissan - Dressyrtränare nerifrån. Red för henne med Robin någon gång, en riktigt peppande människa att träna för.
Min nuvarande tränare Buster Odlander.
.
.
Tror säkert jag har glömt någon men det är dom jag kan räkna upp just nu. Ja det är ju en del människor man har fått hjälp av genom åren som hoppryttare. Tack till alla ska jag börja med att skriva. Men sen finns det vissa man inte har gått ihop med. En av mina tränare jag tränade för en gång i tiden (inget namn) sa till mig att jag aldrig kunna vara nöjd över vad jag gjorde. Blev bokstavligen utskälld för att jag inte tyckte att träningen hade känts nå bra. Och enligt mig är det fel av en tränare att säga så. Jag var onöjd med mig själv för att jag inte kunde rida bättre på linjer osv och det man fick tillbaka var ''du kan aldrig vara nöjd hur bra det än blir.'' så ska inte en tränare tilltala mig om jag ska vara positiv. Jag känner väl bäst på hästen rygg vad jag tycker känns bra eller dåligt. Ni som rider vet säkert den här känslan man kan få ibland att det bara inte känns bra, det kanske ser bra ut men det känns helt annorlunda. Sånt tycker jag tränare ska förstå utan att komma med någon dålig kommentar. jaja det var de.
.
Som sagt, vissa tränare är bättre än andra. Min tränare jag har nu är som sagt Buster. Själv tycker jag att Buster är en riktigt bra tränare! Han är ingen mes när det gäller att säga till när det är fel. Hur du än rider än bana eller en övning så är det alltid något du kan ändra på och det säger han rakt ut. Vissa tränare är mer att ''Ja men det var bra, fortsätt så''. När man tränar för Buster är det alltid något som kan bli bättre och jag tycker det är bra! Minns i början när jag red för Buster och han bokstavligen skrek åt mig att jag skulle ha blicken med mig, vilket vissa ryttare kanske inte skulle ha gillat, men jag gillar att han är ''sträng'' han säger allt jag kan förbättra och det är super. Jag som person lär mig mer när jag har lite ''press'' på mig än när det bara står en som småpratar lite efter banans gång. Om ni förstår vad jag menar.
.
Jag vet inte vad ni tycker är bäst. Alla tycker olika så klart. Men jag trivs med tränaren jag har nu. Man får verkligen höra vad man måste berätta men samtidigt så om du gör något bra så får du igen det och då känns det extra bra!
.
.


Tyglar

Jag har fastnat framför nya hästgrejer IGEN. Har inte ens fått min första beställning som jag beställde förra veckan, bara att vänta ivrigt! Har iallafall börjat fundera på att köpa tygelhandtag? eller vad det nu heter. Jag är expert på att rida med för långa tyglar. Tror det skulle bli bättre om man fick hålla i handtag så jag inte kan släppa efter tygeln. Ska kika runt lite och se om jag hittar någon hemsida som har såna, om någon där ute vet vart dom finns får ni gärna berätta!
.
.

Någon som är sugen?

hahah sitter och klickar runt på hästannonser & hittar den här söta varelsen. En liten åsna som möjligtvis är dräktig, någon som känner sig manad att ta anvaret? Jag själv skulle gärna vilja ha en åsna. Får nog skaffa mig det när jag förhoppningsvis har eget stall. haha!
.
.

Så hittade jag Cosmo

Jag tror aldrig jag har skrivit om hur jag hittade Cosmo. Och för min egen skull tänker jag skriva ner hur det gick till på ett ungefär.
.
Jag hade lagt ut Robin på annons. Satt och spanade in hästar på hastnet.se, skrev på några hästar men det var ingen som jag fastnade för sådär direkt. Fortsatte söka varje dag som gick även fast pappa hade sagt till mig att vi bara kunde ha en häst. Och en dag när jag satt och kollade runt hittade jag honom. En vacker skimmel på 3 år. Jag berättade för pappa att jag hade funnit en häst som stod 4-5 timmar här ifrån och då kom pappas chockande svar '' Ja du kan ju alltid ringa och höra dig för'' så jag tog i kragen (gillar inte att prata i telefon med främlingar, haha) Fick svar och berättade att jag var intresserad. Vi pratade ett bra tag och fick veta massor om honom och allt lät bra. Nu minns jag inte om det var första samtalet som vi bestämde oss för att åka och kolla på honom eller om det var något samtal till vi gjorde men iallafall så bestämde vi oss att jag och pappa skulle ta oss en biltur för att fara och kolla på honom. Vi bokade dag och for iväg tidigt på morgon. Var där vid ett.
.
Väl där möttes jag av Elin (hans förra ägare), vi gick till hagen och där stod den lilla prinsen med bus i blicken. Fick ta honom från hagen & göra iordning honom. Han var underbar. Hur lugn som helst i all hantering. Blev ''förvarnad'' att han kunde vara seg på ridbanan. Fick se honom från marken först. En fin liten häst som tog sig fram. Jag stod bara och log. När det var min tur att sitta upp var det pirr i magen. Känslan var kanske inte perfekt. Han var seg och ville helst bara stå stilla, när det var dags för galopp hade han för det mesta sina bakben uppe i luften. Jag fick verkligen använda all min kraft för att få honom att gå fram man samtidigt så visste jag att han var 3 år och som 3åring växer dom och det går i våger hur dom beter sig. Även fast inte provridningen var perfekt så var det någonting jag fastnade för. Han var helt underbar, jag var kär. På vägen hem vart det mycket snack med pappa för tanken var egentligen inte att ha två hästar. Efter några dagar så blev de så ändå, vi bestämde oss för att ringa upp och säga att vi ville ha honom, Jag ville verkligen det. Och så blev det någon vecka senare rullade vi med transporten för att hämta honom. Vi skrev papperna och lastade honom och helt plötsligt hade jag två underbara hästar i stallet. Det var en lycka och det är en ännu större lycka nu efter lite mer än ett år tillsammans. Jag ångrar inte en sekund att jag valde att han skulle bli mitt projekt. Min egna unghäst. Jag är glad och om jag inte har fel så tror jag att pappa är rätt glad också!
.
Ja det var ungefär så det gick till, en fin början på en fin historia!
.
Bilden nedan är bilden från annonsen som låg ute på honom.
.
.

Det är som en första kärlek

Jag hade tänkt skriva lite om ponny tiden. Tanken att den är över kommer upp ibland. Ibland sorligare än andra dagar. Jag är glad att jag gjorde valet att sälja Robin till en helt underbar familj. Han står i samma stall som mig. Dom frågar mig om råd när det behövs och allt verkar gå super bra för dom. Jag är lycklig med hur han har det även fast saknaden är enorm vissa dagar. Min tävlingsponny är inte min längre. Och för det andra så är han allt förutom en tävlingsponny nu. Han har tagit pension, något han absolut förtjänar!
.
Jag kollar nästan aldrig på bilder på honom nu längre. Jag kan som inte.. Det blir en känsla som jag helst vill slippa men känslan går inte att beskriva, det är en känsla jag aldrig varit med om förut. Men han finns fortfarande i mitt rum, ett foto inramat i en vit ram, tre bukaler, 2 glasstenar och massor av rosetter, det är ungefär det jag har kvar. Alla bilder på datorn gör ont att kolla på, det var ändå mitt livs största framsteg från 80 cm på klubbtävlingar till att tävla nationell och klara mig runt i msvB på 4 fel. Om jag inte hade haft Robin i genom alla år hade jag aldrig varit den jag är idag.
.
Drar igenom några bilder som får mig att minnas våran tid lite extra.
.
Även fast du ägs av en annan älskar jag dig precis lika mycket som när du var min egen.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
En tiden jag aldrig kommer glömma.
.
.

.
.
Sista rundan tillsammans.. En historia värt att minnas.

Blåsigt värre

Jag visste att det blåste men när jag klev ut genom dörren och gick mot stallet var det extremt. Kände verkligen hur vinden tryckte på mig när jag gick. Och träden ovanför vårat hus gungade en hel del också. Ridningen får vänta ett tag till, förhoppningsvis lugnar sig blåsten.
.
Bild från lunch idag
.
.


7 Mars - blåsigt väder

Blåser storm ute för tillfället. Solen lyser dock fint men ridningen får vänta för att se om blåsandet lugnar sig lite. Ska snart gå till stallet för att ge hästarna lunch hade jag tänkt. Funderar sedan på att sätta mig ner för att smörja min grejer, städa lite i min hög med täcken osv. Sånt man inte gör varje dag vill säga. Min dag är så oplanerad som den kan bli. Jag tar den helt enkelt som den kommer! Ha en fortsatt bra dag!
.
.

Mer att sälja


Fick en överraskning igår när jag skulle ta in hästarna

Igår när jag skulle ta in hästarna fick jag mig en överraskning. Cosmo hade lyckats knäcka hans översta pinne i hagen och hoppat (?) in till Santos hage. Så när jag kom stod Cosmo och Santos glada med varandra och väntade på att komma in. Tog in båda och kände igen båda hästarna om dom skulle ha gjort illa varandra men det enda jag hittade var ett trampsår på Cosmo som han gjort själv. Så jag ringde och pratade med Santos & Robin ägare om vi skulle försöka ha alla i samma hage och så blev det! Idag står Cosmo nöjd och glad med sin gamla hagkompis Robin och sin nya buskompis Santos. Känns rätt bra att han får stå med dom andra. Han behöver verkligen någon att få leka med och som sätter honom på plats då och då!


Det roliga med att städa

Trodde jag bara hade ett par tunna kingsland sockor kvar men när jag städade mellan hästkläderna idag fann jag en hel del, haha.. Kanske skulle städa lite oftare så hittar man igen allt man trodde man tappat?
.
.


6 Mars

Sitter med kaffe i handen & har just kommit hem från stallet. Jag började dagen med utsläpp och mockning. Var osäkert om jag skulle jobba idag men det behövdes inte så idag tänkte jag faktiskt ta tag i all smutsig hästutrustning. Eller snarare, jackor, ridbyxor, schabrak och lindor bland annat! Första tvätten inne redan! Senare idag blir det en ridtur men nu ska jag fortsätta njuta av kaffet innan jag drar igång nästa tvätt!
.
På bilden nedan ser ni vilken väggbajsare Cosmo är, haha..
.
.


Jag måste ändra min åsikt lite

Jag måste ändra mina åsikter lite om att skritta är tråkigt efter dagens ridpass runt stora nyby. Cosmo gick super på slutet, behövde knappt lägga till skenklarna för att han skulle flytta, jag behövde nästan bara lägga min vikt åt det håll jag vill han skulle röra sig åt. Ja han var verkligen hur fin som helst ikväll! Nu menar jag inte att jag föredrar skritt men det kan vara roligt ibland, det visade minsann Cosmo idag! Jag har verkligen en liten stjärna!
.
Märkte också idag hur länge Cosmo tar på sig att bli varm i hela kroppen. Från början av ridturen var han sur åt vad jag än gjorde och inte alls positiv men när han väl blir varm i kroppen så blir han som en annan häst. Jag tror att han frustade runt 20 gånger idag under skrittturen. En härlig känsla!
.
.


Säljes

Schbrak 50 kr. Beige schbrak med blå/röd kant. Säljes pågrund av att jag inte tycker att Cosmo passar i dom färgerna. Dock dålig bild.
.
-

5 Mars - Måndag, en fin morgon

Har hästarna i veckan, det menas alltså att det var jag som fick kliva upp tidigt idag. Skadade inte mig, när solen gick upp medans hästarna stod och tuggade fodret inne och när dom väl var ute hade den kommit upp ännu mer. Där av alla fina bilder. Vintern är fin ibland men den kan vara en pest också.
.
Nu när plusgraderna har visats så har Cosmo fått gå med ett täcke istället för två. Han är inte den nyrakade hästen längre, han har fått sån där päls som jag kallar ''svinpäls''. När hälften av pälsen är längre och strävare än resten, haha. Men han är en hemma häst just nu, inga träningar är uppbokade så han får fortsätta se ut som han gör. Han är fin på sitt sätt ändå även fast pälsen inte är den mjuka lena pälsen just nu.
.
Har mockat åt Cosmo nu på morgonen och fixat klart allt för kvällen, har bara en sak att göra när jag kommer hem & det är att rida. Kändes taskigt att dra honom från morgonhöet bara för att jag skulle hinna innan jobbet så det blir ikväll istället efter jobbet.
.
Bjuder på lite bilder från imorse. Vännäs kan vara rätt fint ibland!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

4 Mars - fullt upp hela helgen

Haft fullt upp hela helgen där av den dåliga uppdateringen. Har varit tävling på VännäsRF i helgen & ikväll har det varit Årsmöte. Har mycket att berätta runt helgens händelser. Dock tror jag att jag delar upp det i olika inlägg.
.
Cosmo har gjort sin första vistelse i hagen, överlycklig kille! Har även hunnit rida honom 3 dagar och under alla dagar har han varit super. Nu från början blir det en del skrittarbete. Blir mycket skenkelvikningar & öppnor. Har småtravat lite då och då när han blir seg efter ett tag med jobb i skritt. En underbar häst!
.
Har filmat första stunden i hagen som kommer upp lite senare. Dock fick jag inte med härjadet efteråt då jag mest stod och blundade då jag trodde att Cosmo skulle lyckas få boxvila igen så glad som han var. haha!
.
.

Besöket på ATG

Nu har vi besökt ATG för sista gången (hoppas jag)! Allt såg bra ut, bara att börja sätta igång C nu! Och C får äntligen gå ut i hagen som alla andra hästar! Vilken underbar känsla!!
.
Tog en sväng på pegasus för att prova ridskorna, dom ska beställa in i min storlek så dom skulle höra av sig när dom hade fått in dom. Råkade dock gå ut med nya ridbyxor till mig själv, det är farligt med pegasus hästshop! Nu ska jag fortsätta le och må! Ha en fortsatt torsdag! :)
.
.


RSS 2.0