Vad jag tycker

Har inte så mycket att berätta, tänkte bara dela med mig av det jag tycker är viktigt att hästen gör/inte gör.
- Skrapar i marken. Ja jag klarar inte av ''ouppfostrade'' hästar som ska stå och skrapa i marken medans den står i gången eller på morgonen när dom ska utfodras. Cosmo är faktiskt en av dom hästar som sparkar i boxdörren på morgonen när man ska gå dom foder, något jag tycker är väldigt jobbigt och jag försöker få ett slut på det men samtidigt svårt när jag inte har hästarna varje morgon. Ännu värre blir det iallafall om ägaren till hästen inte bryr sig om när hästen står och skrapar, som att det är helt okej att den gör det en gång men att dom säger åt hästen ibland. Det hjälper inte.
-
- Bits eller naffsas. - Själv vet jag att Cosmo kan ha en tendes att börja hålla på med läpparna eller hur man nu ska förklara de när man ger honom ett äpple från handen. Därför gör jag det aldrig utan gör det i krubban för att inte göra det till en vana att han ska tigga.
-
-Står stilla - T ex om jag ska vänta på att gå över vägen från stallet, Jag är jätte noga med att Cosmo ska stå stilla och lyssna på mig och inte gå runt. Samma sak om jag ska lägga på sadeln eller tränsa honom, han ska inte röra på sig och ''störa'' mig i det jag försöker göra.
-
Jag vet inte vad ni tycker men så tycker iallafall jag. Och ja man har ju olika åsikter om sånt här.
.
.

Sugen på ny utrustning

Måste ursäkta att jag inte uppdaterar varje dags ridning, ska försöka förbättra det där hur nu det kommer gå. Sitter iallafall och kollar lite på olika hästutrustningar just nu. Har massor jag vill inhandla till min prins men det får vänta tills jag är lite rikare. Men känner ett stort sug efter nya benskydd då mina eskadron börjar bli slitna.. Ja jag måste helt enkelt planera vad pengarna ska gå till. Ja mycket mer har jag inte att säga just nu. Ha en fortsatt bra dag, det är fint väder idag!
.
.

31 Oktober

Just kommit in från stallet. Det är jag som har hästarna den här veckan och med de menas att jag sköter morgonutsläppet, lunchen och insläppet! Klev upp vid 8 tiden och kom hem för 10 minuter sen. Har gjort klart allt för dagen och ridit Cosmo stora nyby, det är en obeskrivlig känsla att rida honom när han är på sitt bästa humör och verkligen sätter under sig själv, och nu när musklerna bara blir starkare och starkare är det så häftigt när man känner hans bakbensarbete t ex uppför backar. Han är nog den roligaste hästen jag har ridit, han provar vad man accepterar och kan bralla iväg med en eller skjuta rygg men inte så jag inte har kontrollen, Man kan höra honom pipa ibland när han är överladdad och man fortsätter hålla ihop honom, han är också så pass stabil för att vara en 4åring och det gör allt så mycket enklare. Ja jag är bara lycklig för att jag har honom, sitter bara och ler. :)
.
.

Promenad och lydnads träning från marken

Blev ingen ridning idag, istället tog vi en promenad nere på nybyvägen i dimman, det var faktiskt rätt mysigt! Tränade från marken ännu en gång och jag är imponerad över honom idag, behövde inte ta tag i grimskaftet en enda gång utan kunde ha det långt och hängade och vi hade ändå kontakt mellan varandra. Duktiga C! Bara fortsätta träna som med allt annat. Tog lite bilder med min iphone, inte den bästa kvallan men det är bättre än ingenting.
.
.
-

Får se vart kvällen tar oss

Igår fick Cosmo en vilodag efter sina två rätt hårda pass måndag(konditionsträning) och tisdag(träning för Buster). Idag ska jag försöka mig ut efter middagen. Fast är rädd att det hinner frysa på ikväll och det har regnat hela dagen så lär väl vara blank is över hela vägen isåfall. Så vi får se hur det blir, antingen går han en sväng runt nyby ikväll eller så blir det ännu en vilodag och sen får han gå imorgon på morgonen istället. Egentligen spelar det inte så stor roll, får bara ändra planerna hur jag ska rida i helgen.
.
Det får gärna komma snö nu så vi slipper surregnet och den hårda marken som bara går att skritta på. Jag längtar allvarligt talat tills snön lägger sig på marken, när man kan fara ut och plumsa en fin vinterdag. Dock finns det saker som gör att jag inte vill ha vinter, 30 minus eller storm. Inge vidare enligt mig iallafall.
.
.

Mycket bra sagt!


Frostig morgon på Nyby

.
-
-
-
-
-
-
-

Jag har funnit lyckan, min egen lycka

Sitter och kollar på videoklipp på Cosmo medans jag dricker upp mitt kaffe. Jag har fått rysningar 5 gånger om nu, ångrar inte en sekund att jag köpte honom även fast det fanns folk som inte var allt för positiva till en början. Ett tips till er som köper häst, gå på magkänsla och lita på den. Det gjorde jag och jag fick mig världens finaste Cosmo som tack. Ja Jag kan nog inte vara en lyckligare hästägare för stunden. Snart gått ett år och jag ångrar inte en dag även fast vi har tagit oss fram i gott och ont. Det här är underbart, känslan jag har är obeskrivlig. Nu när jag lix är så lycklig och glad klär jag på mig kläderna för en promenad till stallet. Ha en bra dag!
.
.

Busterträning med fina prinsen

Ikväll har jag och Cosmo alltså varit på Busterträning ännu en gång. Cosmo skötte sig jätte bra idag också. Kändes lite seg till en början men han kom igång allt eftersom sen så märker man mer på honom nu att han tycker det är roligt med hoppningen. Ja jag är jätte nöjd över honom idag, det är verkligen hur kul som helst med alla små framsteg han gör, alla syns inte men jag kan lova er att dom känns! Känns riktigt kul också att jag får så pass mycket beröm av Buster, verkligen peppande och längtar verkligen tills nästa års tävlingssäsong om allt flyter på så pass bra som det gör just nu! Här kommer lite videoklipp från träningen.
.
.
.
.

Gör mig iordning för Busterträning

Ikväll är det Busterträning som gäller, ska börja ta på mig ridkläderna nu och bege mig till stallet för att göra bort mockningen innan. Förhoppningsvis håller batteriet i kameran så pappa kan filma en del av träningen också. Ha en bra kväll annars så hörs vi!
.
.

24 Oktober

Cosmo blev skodd idag, 2 broddar på varje sko måste inhandlas så han får fyra så snart som möjligt. Hade även lyckan att slippa mocka åt grisen idag, Pernilla hade varit snäll och gjort bort det när jag kom till stallet! Så kvällen innehöll bara ridning på min fina, red upp till Pengfors och tillbaka. Blev lite tempoväxlingar/konditionsträning. Han kändes pigg och glad, bara positivt! Imorgon kväll är det Busterträning som gäller, alltid lika kul! Hoppas ni har haft en bra dag!
.
.

20 Oktober

Gårdagen körde jag och Cosmo lite arbete från marken, han skulle backa när jag höjde handen i visade pekfingret. Från början var han mest bara arg för att jag försökte få honom att backa på kommando sen blev det bättre och bättre. Nu är det bara att öva tills det sitter! Idag var jag ute stora nyby, försökte få honom att sätta sig mer på bakdelen, något han tyckte va jobbigt men han försökte och det är huvudsaken! Han blev lite frustrerad när han inte längre fick galoppera på när jag stod upp, (för det mesta står jag upp när jag rider honom) - Eftersom jag tycker att han ska få det lättare i galoppen utan att jag tynger på hans rygg för mycket. Man märker verkligen skillnaden på hur mycket jobbigare det blir när jag sätter mig ner och försöker jobba ihop honom än när jag står och försöker få ihop honom, kommer åt honom mycket mer sittande och då blir han mer irriterad och envis. Imorgon ska jag försöka få tid till att gå upp och prova körselen jag köpte förra helgen.
.
.
.

Busterträning - filmer från gårdagen

Nuså, nu ska ni få lite filmer från gårdagens träning. Men först kan jag berätta att han skötte sig fint. Red honom lite för mycket på uppvärmingen så han vart trött på banan men han var fin ändå. De positiva med honom är att han alltid vill saker även fast det är svårt. Sen behöver jag träna på att inte hoppa före honom i sprången och bli lättare i sadeln, måste även försöka få ihop honom mer nu, på sista filmen ser ni tydligt varför, han får mycket finare och rundare språng med mer kraft då. Det gäller bara att träna träna träna, det är kul! På banan kommer ni även se när han hoppar sin första 3 kombination i hela sitt liv, han skötte sig strålande som Buster bruka säga, älskar ordet strålande.
.
.
.
.

Innan busterträningen igår

Min fina innan byster igår. Kommer filmer från träningen senare! Nu blir det jobb.


Känslig punkt i mitt liv

Har aldrig riktigt skrivit om Robin i den här bloggen eftersom den egentligen är till för Cosmo men efter många om och men och mycket tittande på videor på honom ikväll har jag bestämt mig för att skriva ett inlägg om min kära fina vackra bästa d-ponny genom tiderna.. Inlägget lär dra iväg en hel del men för mitt eget bästa vill jag minnas det här med både bilder och video och det är ingen lag att ni ska behöva läsa detta.
.
2006 köpte vi honom av en familj från Vännäs. Jag hade ridit honom ett år tidigare och var helt dödskär i honom, i början visste jag inte att han skulle bli min, jag fick se massor som var och provred och det tog på krafterna att se någon annan än jag sitta på honoms rygg då jag äntligen funnit en ponny jag fick ta hand om varje dag. Efter 4 provridningar med inga resultat ringde Anki pappa en middag en fredagkväll och pratade på, jag trodde att Robin var såld och att det var dags att fara dit och säga hejdå. Jag minns att pappa la på telefonen och satt sig vid bordet igen, jag var en minut från att gråta när pappa sa: '' Erika, vi ska köpa Robin ''. Just dom där orden var dom finaste orden jag hört. Jag skulle få en alldeles egen häst som jag skulle få ta hand om, JAG lilla Erika.
.
.
-
.
.
Till en början när jag hade honom hade vi inga mål, jag hade ett mål att få en häst och det hade jag fått, jag levde för att gå till stallet tidigt på morgonen och kolla honom i ögonen, jag levde på att rida ut i skogen och bara vara nöjd för att ha honom som min egen. Genom åren utvecklades vi tillsammans, vi började träna för olika tränare som Anna-Lena Svensson, Terje, Eva Jonsson, Carolina Määttä. Vi deltog senare också i div 2 lag för Vännäsryttarförening.
.
.
.
Vi fortsatte klättra och allt fortsatte sakta framåt, vi debuterade våran första Lb(1m) till våran första La(1.10) och sedan till det vi trodde var omöjligt. Msv(1.20). Som sagt så hade vi inga planer med att gå långt inom någon sorts sport men när både jag och Robin älskade tävlingsbanorna så fortsatte med det vi tyckte va roligast och det var hoppningen vi brann för tillsammans. Tränarna började tro på oss mer och mer efter våran utveckling tillsammans och vi fortsatte tävla lag och vi fortsatte plocka rosetter tillsammans.
.
.

.

Våran karriär inom hoppningen var aldrig självklar. Robin var en ponny som man var tvungen att rida på ett speciellt sätt innan tävling för att kunna ha allt under kontroll, man kunde aldrig heller förvänta sig rosetter på varje tävling då han inte var/är den hästen som hoppar upp sig och är rädd om sig själv som andra hästar är. Jag minns en gång när vi skulle fara och tävla i Lycksele, jag pratade med Carro, (min dåvarande tränare) och sa att jag blir så besviken för att han sällan gör sitt bästa även fast jag rider honom på rätt sätt. Den helgen fick jag ångra det jag sa då vi i Lycksele hade placeringar i alla klasser, vi vann AC-BD cup tillsammans och jag var överlycklig!

.

.

Vi fortsatte våran karriär med några nollar, några 4felare och ibland mer men efter varje tävling var jag alltid lika lycklig, han var den snällaste ponnyn att hantera när det gällde besiktining, lastning osv. Han var aldrig nervös och fick mig att känna mig trygg när jag gick in på banorna.

.

-

.

-

-

-

-

-

-

Efter fina år tillsammans vart vi erbjuden att delta i Elitlaget för Umeåryttarförening och vi tackade ja. Vi hade ett fint lag med bra lagkamrater, resultatet var inge vidare men det var en upplevelse att höra dom skrika på en innan start. (fick nyss rysningar). Vi kämpade oss till sista omgången då Robin fick mugg och inte kunde delta överhuvudtaget men ja kommer aldrig glömma vilken känsla det var att bara bli uttagen till Elit när vi till en början inte ens hade en plan på att tävla hoppning överhuvudtaget.

-

-

-

-

-

-

-

Näst sista tävlingen tillsammans minns jag som igår. Det var i vindeln, jag skulle hoppa Lb och msv för sista gången. När jag gick in på Lbn hade jag bara tanken om att ha kul, han var super fin och fixade allt perfekt. Jag kände hur fint han lyssnade och allt bara flöt på:

-

 

.
I MSV var jag inte heller så speciellt nervös, jag hade kvar känslan från lbn och vi gjorde den finaste rundan på msv någonsin tillsammans, vi slutade på 4 fel och jag grät av glädje. Att få avsluta MSV på det sättet var verkligen det jag ville göra.
-
.
.
Bilden ovan är bilden från vår sista tävling tillsammans på Umeåryttarförening. Jag har aldrig hyperventilerat och gråtit så mycket innan, på och efter banan i hela mitt liv. Jag kunde knappt andas när dom sa varsågod och rid och när jag stod och väntade i gången för att gå in på banan var det en gubbe som kom fram till mig och sa '' du behöver inte vara orolig att det går dåligt det är inte högt och ni är duktiga'' och då svarade Mari som stod bredvid mig och strök mig på benet '' det är inte höjden hon är rädd för, det är hennes sista tävling tillsammans men den här hästen''. De var det jobbigaste av allt, jag hade hunnit tänka efter och jag insåg att det där var sista gången jag gick in på en bana tillsammans med honom. Som ni ser på bilden slutade iallafall våran sista tävling  bra tillslut även fast det var mycket tårar inblandade. jag minns bara hur alla som skulle sälja sin häst efter tävlingen grät när vi red förbi varandra efter ritterna..
-
.
Videon ovan är våran sista LA tillsammans, man ser hur jag hänger på hans hals på väg ut, hur jobbigt allt var.. jag klarar knappt av att kolla på det nu ett år senare. Jag ångrar inte en dag med denna ponny.
-
,
Jag skulle kunna sitta och skriva i dagar om jag ska berätta om alla minnen tillsammans istället avslutar jag med att säga att jag aldrig har gråtit så mycket glädjetårar än när vi har haft våra bästa stunder tillsammans. Nu lever jag på minnena hur jobbigt det än är. Jag saknar honom varje dag men jag övertygar mig själv att han har det bra och det har han, han är bara inte min längre, det är nog det som gör mest ont. Fina R. Nu märker jag hur lätt jag har för att gömma saker för mig själv, det här är ju faktiskt det jobbigaste jag har varit med om och att titta tillbaka gör mig både glad och ledsen. Där har ni iallafall en historia, en historia jag aldrig kommer glömma. Som jag alltid har sagt, världens finaste Robin.

Gamla videos

Sitter och kollar på videos på Cosmo, mest dom gamla. Förhoppningsvis är kameran laddad och pappa har tid att filma mig imorgon på Busterträningen så ska ni få en liten update hur det går för oss genom en film och inte bara genom mina egna ord. Tänkte iallafall visa er 2 av filmerna som finns på lillCosmo. Den första är från första gången i ridhuset och den andra är hans första tävling i hela sitt liv. Tiden har gått fort, snart jag har haft honom i ett år och oj vad fort han har utvecklats om nu när jag tänker efter. Världens finaste prins!
.
.
.

17 Oktober

Fick en fråga vad jag jobbade med och jag jobbar som vikarie nu på ett fritids i Vby. Har jobb 2 veckor till som det ser ut sen får vi se om dom behöver mig något mer eller om jag måste söka något annat vikariat efter de.
.
Idag funderar jag på att låta Cosmo få sin första vilodag för den här veckan, träning imorgon för Buster så vill ha en pigg häst att sitta på, sen börjar de även bli hårt ute... väldigt surt!
.

17 Oktober - problemet löst!

Problemet är löst! En tjej som heter Åsa hjälpte mig att komma på problemet och det var då absolut inte svårt, tack! Så nu kan jag äntligen uppdatera med bilder igen! Om 20 minuter drar jag och jobbar och ikväll blir det stallet.
.
.

17 Oktober - vad är det som är fel?

Jag vet inte alls vad som har hänt med bloggen, kan inte ladda upp bilder eller dela med mig av länkar, hela den övre linjen eller vad man nu ska säga är helt borta och det går inte att göra något. Jag blir så arg! Har nya bilder och jag har massor jag vill visa er. Någon som har likadant? Ska försöka göra ett försök och ladda upp en bild genom telefonen men det känns inte alls lika kul. Hoppas det löser sig snart.. . Cosmo har iallafall varit ute på ett konditionspass idag, så mycket energi som han hade så var det mycket värt. På tisdag har jag bestämt mig för att träna ännu en träning för Buster då jag inte kan rida för Eva på onsdagen för att jag jobbar,tråkigt nog. Ha det bra så länge!

15 oktober

Min vackra springare var helt galen idag, svansen snurrade av glädje och det var en utmaning att få tillbaka honom i galoppen, blir så glad när han är sådär. Han måste ju vara så lycklig!

Inköpt


12 Oktober - Fin morgon

Mitt försök med longeringen gick inge vidare idag. Hade tänkt longera Cosmo idag bara lite försiktigt i alla gångarter eftersom han gick ett rätt hårt pass för Buster igår. Men hur lätt är det att longera när det inte finns en ridbana för om 2-3 km och man har en tid att passa, och hur lätt är det när åkrarna lutar och gräset är blöt? Slutade iallafall med att jag gick på baksidan av vårat hus och longerade honom låg i formen på en liten volt så han fick slappna av. Gick sådär pågrund av det blöta gräset och det lilla utrymmet.. jag önskar mig en ridbana i julklapp! Men han skötte sig iallafall snyggt och jag älskar att kolla på honom när han svävar fram med öronen rakt framåt. åh min fina häst!
.
Hade med mig kameran till stallet imorse så här kommer lite bilder. Den här morgonen var riktigt bra, önskar jag hade fler dagar då jag klev upp tidigt och spenderade den i stallet. Undra vad mitt liv skulle innehålla om jag inte hade det här som mitt ''andra liv''. Jag älskar mitt stalliv hur hästnörd jag än låter. ryser när jag tänker på hur bra jag har det egentligen, inte alla som har häst och får uppleva det jag upplever varje dag.
.
.
.
-
-
-

12 Oktober - Dagen efter Busterträningen

Tränade för min gamla tränare Buster igår som ni kanske redan vet om ni läste förra inlägget. Det gick verkligen bra! Började med att vi skulle rida på en liten volt och flytta undan för skenklarna och öka och minska, Cosmo skötte sig jätte bra och fick bra beröm redan från början. Sen gick vi över på nästa övning då vi skulle galoppera över 3 smått upphöjda bommar fram till ett räcke för att kunna känna rythmen och fortfarande jobba dom fram till hindret. Cosmo var super fin! Fixade det hur bra som helst, redan då var jag stolt! Efter att ha ridit det några gånger vart det en liten bana med kombinationer och böjda spår. Cosmo var super, jag är så stolt över min lilla C. Fick mycket positivt av Buster efter träningen. Han gav mig till och med en applåd för att jag har fått en sån fin häst! Känns hur kul som helst att höra och det kommer jag leva på länge, han sa även att om han fortsätter såhär så är han något för 5års nästa år, pirrade i hela kroppen när han sa dom orden. Min vackra prins!
.
.


Träning för Buster ikväll!


10 Oktober

Efter söndagens KG inspiration så bestämde jag mig för att träna lite från marken igår. Tog ett dressyrspö i handen och Cosmo i grimma. Tränade på att han skulle följa mig vad jag gjorde. T ex om jag stannade så skulle han stanna direkt och om jag ''viftade'' med grimmskaftet skulle han backa bakåt. Från början var han mest intresserad över naturen och inte över vad jag försökte lägga tyngden på men efter ett tag så lyssnade han bättre och bättre och på slutet kunde jag gå saktare framåt och han höll den takten jag ville ha. Jag tycker att det är jätte viktigt att ha en lydig häst från backen så att det inte bara känns bra när man sätter sig på hästryggen.
.
Idag slängde jag på honom alla reflexer jag hade och for ut stora nyby. Redan när jag började skritta iväg var han full med energi (i vanliga fall brukar han lunka på i sin egen takt utan svar framåt) men idag var han på G redan från början. I traven vart han ännu mer framåt och fick till och med ta tag i honom lite extra idag för att han inte skulle fortsätta lägga sig i handen och springa iväg med mig. Första galoppfattningen blev ett bocksprång rakt upp sen galopp, han måste ha fått något slags rus i kroppen idag för såhär brukar han inte vara, men han var super rolig att rida däremot! Dock var han så övertaggad så när jag galopperade på honom så bytte han i varannat bara för att busa, men ibland tycker jag faktiskt att dom ska få busa. Allt ska inte vara för seriöst när han bara är 4, huvudsaken är att han slutar när jag säger åt honom. Imorgon har jag iallafall bestämt mig för att vara med för Buster, min gamla tränare som jag tränade för när jag hade min d-ponny Robin. Ser framemot det, han har sett Cosmo 2 gånger tidigare och det var när han nyss hade kommit till mig, en av gångerna han såg honom var första träningen för en tränare för mig och Cosmo tillsammans. Såhär såg det ut då:
.
.
Så vi får helt enkelt se hur det går, kommer iallafall vara jätte kul och jag ser framemot det och speciellt om Cosmo har den energin han hade idag och lägger det på den rätta sidan.
.
.

9 oktober - Clinic med KG Svensson.

Idag har jag spenderat 4 timmar i ett kallt ridhus men nyttigt var det! KG Svensson gav mig massa nya ideér och jag fick riktigt bra med motivation på vägen. För ni som inte vet vem KG är så kan ni läsa om honom här. KG. Iallafall så berättade han tydligt och bra vad man ska tänka på och hur man gör saker på bästa sätt. Mycke bra! Nu ska jag ta på mig ridkläderna och bege mig till min underbara häst!
.
.

5 Oktober - träning för Eva Jonsson

Alltid lika roligt att sätta sig på hästryggen. Min fina prins skötte sig bra idag, pigg och glad! Jag har aldrig känt att det har flytit på såhär bra varje dag med en häst förut, åh! Iallafall så hoppade vi lite på volt, 3 hinder och ett galoppsprång imellan varje, det flöt på bra! Sen gick vi över till en övning med studs på rakt spår, det gick bra det med! Sista övningen var att hoppa på en volt med 4 hinder, jag fick dock göra det lättare för oss och göra volt imellan innan jag kom på nästa hinder, han skötte sig iallafall bra och jag är nöjd över dagen! Känns att vi måste komma igång igen men så får det kännas när hästen har haft en lugn period och inte hoppat på 2 veckor. Puss på Cosmo iallafall:)
.
.

4 oktober - ändrade planer

Blev lite ändringar med ridningen idag, istället för att rida stora nyby tog jag en promenad med honom och jobbade med honom från marken. Han kan ha en tendens att igronera en från backen när man inte har kedja på honom så idag tog jag tag i det och tog ett vanligt grimmskaft med mig och ett spö för att visa honom tydligt vad han fick göra och inte. Han skötte sig riktigt bra, gjorde halt när jag stannade, gick inte förbi mig, backade när jag sa åt honom utan att jag behövde göra några större saker. Känns bra! Imorgon är det Evaträning som gäller, känns kul och spännande! Får se taggad han är, sista träningen för Eva var han faktiskt riktigt pigg och positiv mot hinderna. Nu ska jag krypa ner i sängen, godnatt!
.
.

4 oktober

Idag blir det en vanlig ridtur runt stora nyby bara för att känna igenom honom inför träningen för Eva imorgon klockan 4. 2 Veckor sen vi tränade sist, kommer både bli roligt och spännande!
.
.

Min fina stjärna

Taget av: Moa Sävenskog

3 Oktober - nya bilder är tagna

Cosmo fick en vilohelg efter 4 dagars motion, idag var jag uppe på ryggen igen på ridbanan och han kändes rätt så fin, nu är det bara att börja jobba igen! Allt kan bara bli bättre.. Moa fotade oss idag också, så här får ni en bild från dagen, vackra prins!
.
.

RSS 2.0