Lyckan i stallet

Gick runt med ett leende på läpparna i stallet idag. Tog in Cosmo, borstade av honom allt damm och tog på honom longerings utrustningen. Fick låna grannens ridbana idag. Cosmo var underbar att se på, det enda jag kunde göra var att le åt honom. Klarade av allt själv och han kunde longeras i alla gångarter utan problem. På slutet la jag ut en bom på marken som han fick trava och galoppera över i båda varven. Första gången efter kraschen han går över bommar men han brydde sig inte ett dugg, en stor lättnad!
.
Nu med tiden ska jag öka på med fler bommar och högre hinder. Sen som sagt ska jag prata med Carro hur det blir med tävlandet osv. Jag kommer förhoppningsvis kunna rida om ett tag då jag inte är lika begränsad hur mycket jag kan röra armen.
.


Hur läget ser ut just nu

Varit på återbesök hos läkaren idag. Fick se bilden på benbrottet som såg ut som en bruten kvist. Fick även veta det tar 12 veckor för nyckelbenet att bli som förr. (där försvann min tävlingssäsong)...
.
Nu är det bara att gnugga energi knölarna och planera vem som ska hoppa Cosmo framöver tills jag är tillbaka. Snackat lite mer Carro och just nu lutar det mot att hon ska tävla honom lite. Jag är less nu. Hoppas ni mår bra!
.
Följde med min pojkväns mamma på dressyrtävling i helgen för att vara till hjälp, här kommer en bild på dom.
.


Två känsloladdade bilder från ponnytiderna


C motionerades av Emma idag (25 Maj)

Emma som var ute och gick med Cosmo igår fick ta hand om honom idag också, men idag fick hon sig en ridtur. Fick ett sms efteråt att det hade gått bra och att han inte hade bockat eller busat något så det kändes riktigt skönt! Skönt att han får motion när jag nu inte kan och skönt att det går bra också och att han är uppskattad av andra människor än mig själv, haha.
.
Emma skulle ta honom imorgon också, är så himla glad att folk vill ställa upp och hjälpa till. Emma känner jag sen tidigare som jag skrev i ett annat inlägg. Hon red Robin på slutet när jag inte hade tid med 2 hästar & allt skolarbete. Jag vet hur hon är med hästar och jag vet hur mjuk hon är i sin ridning. Jag är rätt petig när det gäller andra som ska rida mina hästar, speciellt nu Cosmo som bara är 5 än. Men jag är 100 procent trygg när det gäller Emma då jag vet att hon är så mjuk i all hennes ridning, det jag oroade mig lite för var mer att Cosmo skulle hitta på något bus men han verkar vara lugn och allt känns så himla bra just nu! Jag sitter och ler för mig själv, samtidigt som jag gärna hade ridit själv (om jag hade kunnat). Känns också skönt att han inte bara vilar nu under den här perioden då jag är skadad. Ska försöka få någon som vill rida honom på banan någon dag fram över också, någon som vill rida igenom honom lite (då kan han bli lite tjurigare och bocka/sparka). Får se vem som får den utmaningen, haha.
Hoppas allt är bra med er, ikväll blir det grillat!
.
.


Rein bows (tygelhandtag)

Jag måste tipsa er ryttare som har problemet att tyglarna glider från händerna så att dom blir längre och längre. Rein bows är super! Jag har ett stort problem med att jag kortar upp tyglarna och rider ett tag sen är dom för långa igen. Jag släpper alltså efter på tyglarna. Men när jag provade Rein bows behövde jag inte längre fokusera på tygellängden & jag vart mycket stadigare med händerna. Jag tipsar er om dom! Dock kan det säkert bli så att man lätt blir stel i handen och inte lika rörlig. Men ju mer man rider med dom desto mjukare & rörligare blir man. Jag tycker iallafall att dom är super & jag trivs riktigt bra med dom!
.
.
http://www.ryttarstugan.se/produkt/Rein-Bows

Man blir så glad

Det blir inte mycket gjort i stallet nu när jag bara har en hand. Emma, hon som hjälpte mig att rida Robin på slutet tog hand om honom igår. Borstade & promenerade. Efter hon hade varit i stallet fick jag ett fint sms som gjorde att jag fick ett riktigt leende på läpparna. ''Gud vad duktig Cosmo har blivit:) jättemysig och lyhörd''. Det är som svårt att beskriva känslan som jag fick när jag läste det men alla hästägare vet nog att det är kul att höra när det har gått bra och när sin häst får beröm! Jag är så stolt över min lilla prins, och jag saknar honom. Jag saknar att vara i stallet och dona på och jag saknar att rida.. ursch vad tråkigt det är att vara begränsad.
.
Nyckelbenet har iallafall blivit bättre!! Jag kan ligga ner och sova och jag kan röra armen på ett annat sätt nu än innan, något som är positivt!! I helgen ska jag försöka vara med Cosmo lite mer, försöka. Just nu vill jag bara vara frisk & fara ut och rida som vanligt. Bara njuta av att inte vara handikappad.. haha.
.
I lördags efter vistelsen på akuten for jag tillbaka på tävlingen och tröst köpte ett equiline schabrak med luva till. Det är marinblått med guld kant. Jag gillade det! Nästa inköp av schbrak ska dock vara grått, jag har svårt att slita mig från det marinblå, jag älskar det. Men nästa gång!! Ska även ta och beställa ''tygelhandtag'' så jag kan lämna igen Carros som jag har fått låna.
.
.

Min tråkiga vardag

Jag lever! Mina dagar går nu långsamt då jag både är sjukskriven från jobb den här veckan och från stallet och ridningen. Sanna var och red Cosmo i förrgår, han skötte sig bra! Pappa mockar åt honom och jag får endast ge honom godis och klappa på honom. Det känns tråkigt, jobbigt och ledsamt.. Jag vill rida och jag vill mocka och göra fint i stallet.. Stod i stallet igår för att bara få känna lukten av häst. Ursch vad jag är less på det här nyckelbenet. Nu vill jag rida!!!
.


21 Maj

Som ni kanske redan förstått så kan jag inte göra så mycket nu. Begränsad för det mesta, kan knappt klä på mig själv.. Så under den här perioden ska jag försöka hitta någon som kan rida Cosmo så han slipper vila dom här veckorna.
.
Har lite ångest för att jag inte tagit in honom sen olyckan men kan inte göra det själv.. Ska iallafall försöka gå dit idag och ta in honom för att pyssla om honom sen får vi se hur allt annat löser sig..
.
Om det är någon där ute som vill hjälpa mig under den här perioden tveka inte att höra av dig!
.
.


Tävlingen slutade på akuten..

Ja rubriken säger det mesta. Red fram C till första klassen igår. På framhoppningen hoppade vi lilla några gånger och sen räcket. När jag sen kom på räcket en sista gång hoppade Cosmo för långt ifrån och hinner inte dra upp frambenen över hindret så han drar med sig bommen och ramlar på knäna & glider efter gruset, jag flyger över huvudet och Cosmo går om kull och ramlar på ryggen med bena uppåt och råkar slå till hoven över axeln/nyckelbenet jag ramlat på. Slutar med att jag hamnar på akuten och Cosmo får hjälp av några från tävlingen. Jag bröt nyckelbenet medans Cosmo SOM TUR är, är helt okej med skrapsår i ansiktet.
.
2 veckor med mitella utan att göra ett skit.. Känns bara onödigt och tråkigt!
.
.


18 Maj

Med smuts under naglarna och hästlukt i håret är jag nu klar i stallet. Har ridit lite i skogen idag, något som Cosmo var positiv till! Nu är han duschad och flätad i både man och svans. Hoppas ni har haft en bra dag!
.
Avslutar med en busbild från idag
.


Cosmo H - e. Ronaldinho H


För mycket starka bett, för lite lydnad

När jag var & kollade på ponny tävlingarna på klubben förra helgen såg jag rätt många yngre ryttare som red på starka bett. Ryttare som inte hade balans att balensera upp sig själv utan att ta stöd från bettet och balensera sig genom att hålla ett fast grepp om tyglarna (finns många som hittar balansen i tyglarna). Tycker inte alls det ser kul ut när det kommer in en på banen och hästen har huvudet rakt upp och ryttaren skumpar runt uppe på ryggen och tar hjälp av ett pelam för att kunna få stopp på hästen & samtidigt kunna hitta sin balans genom tygeln. Jag tycker att det har blivit fel med starka bett, dom används mer för att man har övertaget över hästen istället för att ha det för att inte behöva använda för mycket hand imellan åt . Istället för att träna lydnad på vanligt bett så tar dom hjälp av dom starka betten. Har sett ryttare som ridit på starka bett och ändå suttit och slitit hästen i munnen gång på gång utan att tänka på hur starkt bettet faktiskt är. ''Ett bett är inte skarpare än man gör det till. Målet ska alltid vara att rida med så lite betsling som möjligt och med en fin hjälpgivning.'' Finns rutinerade ryttare som jag har sätt rider på starka bett men som använder det helt annorlunda. Dom har en mjuk hand och dom vet hur dom ska använda det på rätt sätt och inte vara för hård i handen. Det jag vill ha fram av det här är att starkare bett inte är något för ryttare som inte vet hur man ska hantera dom.
.
När jag tränade Robin red jag honom på vanligt gummibett från början. Min läxa efter varje hoppträning var att göra 100 halter på varje ridtur för att få honom att lyssna på mig. Och bara av en ridtur hade jag en häst som lyssnade på mig mer än vanligt. Och genom att göra sådär varje dag fick jag en häst som även lyssnade när det kom hinder med i bilden då han gärna vart starkare. När jag hade gjort 100 halter varje dag i 2 veckor kunde jag bara sätta mig ner krama lite i tygeln och använda rösten så gjorde han halt utan några större hjälper. Och jag tror inte att det är omöjligt för någon att lyckas med det. Ett lätt sätt som funkar om man är konsekvent och upprepar det, och svårt är det inte för alla ryttare vet vad en halt är.
.
Kort och gott, lyndadsträning istället för starka bett enligt mig själv.
.


Förbereder för helgens tävlingar

Tog ut hästarna imorse. 3 av 4 fick gå ut utan täcken, härligt! Tog 30 min att mocka idag men ska inte klaga, tog 40 min igår, ja jag har en riktigt lortgris!
.
Har även smort upp all utrustning som sadel, träns, läder grimman och hopplattan. Alltid lika fint! Har även packat en del av utrustningen och fixat transporten. Imorgon är det tävling här hemma. Jag är taggad! :)
.
Det som är kvar att göra idag är att smörja upp ridskorna, tvätta kläder, ta fram kläder, rida, duscha honom & fläta man och svans. Som ni märker har jag det jag gör idag, men det gör mig ingenting, rätt kul att pyssla på i lugn och ro! Ha en bra dag allihopa!
.
.


Min C


16 Maj, äntligen värme och sol

Super fint väder idag, Cosmo fick gå ut utan täcke redan på morgonen. Märktes på honom att han tyckte det var skönt! :) som jag har längtat efter den här värmen! Nu är det dags för lite jobb!
.
Bestämde mig igår för att hoppa se innan helgen. Pappa far bort ikväll så för att underlätta så tog jag hjälp av han igår. Gick dock inte hundra, Cosmo var slö och tog med sig några bommar men han ställer alltid upp och det är det viktigaste!
.
Ha en bra dag allihopa!
.
.


15 Maj

Hästarna kom ut vid 6 imorse. Sitter på bussen på väg till jobbet nu. Jobbar till 18 så det blir en lång dag! Har inte bestämt mig hur jag ska göra än om han ska få vila idag eller om jag ska rida en lugnare tur, vi får se! Ha en bra dag! .
.


En lång uppdatering

Har hunnit med mycket som ni inte vet om. Har hunnit rida en underbart fin häst som bland annat visat viljan och gjort galopp ombyten på rakt spår. Har anmält oss till Vännäs Regionala tävling nästa helg. En klass per dag (1m).
.
Han har fått gå med dom andra nu dom senaste dagarna, har varit lyckligast i världen och sprungit runt och bockat som en tok för att få dom andra hästarna att haka på.
.
Har även varit på tävling med Julia och Carre i helgen, red två LC 0-0 med ett leende på läpparna. Visste inte hur nervöst det var att stå på sidan, men nu vet jag (skakade).
.
Har även kollat mycket på vad det finns för tävlingar att anmäla sig till, ännu är det bara Vännäs som är anmält men ska ta ett snack med mamma och pappa och höra vad dom tycker låter bra.
.
Kommer inte på så mycket mer. Vädret går upp och ner, idag har det regnat och blåst extremt.. Hoppas på att vädret blir bättre till helgen!
.
.

Citat att ta med sig

Länge mellan gångerna nu. Tänkte bara uppdatera ett bra citat som jag fastnade för idag. Återkommer senare.
.
"Det är ingen idé att slåss mot hästens instinkter. Även det var en lärdom. Man kan inte slåss mot en häst och tvinga den att göra saker som den inte vill, utan det handlar om att jobba fram ett förtroende."
.
.


Underbara väder

Har varit riktigt fint väder idag igen, vilket jag glädjes åt. Har ridit upp till Hällfors idag igen. Han skötte sig till en början bra. Börjar ta mina hjälper bättre nu när det gäller att samla upp sig, kul med framsteg! Däremot blev han helt plötsligt skenkel döv i slutet då jag hade tänkt träna öppna/sluta. Istället för att flytta för skenkeln gick han emot den istället. Men fick till det någorlunda till slut och gav mig där. Får prova på nytt en annan dag när han har energi att ge och lite positiv inställning, haha. Ingen tvekan om att C har humör iallafall. Ibland kan man tro att han är ett riktigt sto!
.
Två bilder tagna på väg hem från stallet.
.


6 Maj 2012

Idag red jag med solen i mina ögon, något som jag uppskattade efter allt grått som varit dom senaste dagarna. Cosmo skötte sig bra idag! Blev mycket tempoväxlingar och att han skulle få med sig bakkärran lite extra. När jag dock var på väg hem så började han bete sig riktigt konstigt, blev arg för minsta lilla. När jag sen hoppade av vid stallet och skulle kolla om det var något så ställde han sig och kissade direkt. Så det han försökte säga mig när vi travade av var att han höll på att kissa på sig, haha. Kände mig lite taskig men hur ska man kunna veta?
.
Nu är det sömn som gäller. Upp innan 6. Godnatt på er!
.
.


Blev Buster ändå

Blev träning för Buster igår ändå! Dock gick det inge vidare. Första ute träningen. Blev en hård uppvärmning med öka/minska & olika förflyttningar i båda varven utan stigbyglar på volt. Hoppade fram på en åttvolt efter det och det flöt på riktigt bra men när vi sen skulle hoppa bana stämde ingenting. Kändes som att jag inte kunde rida och att cosmo var alldeles för trött efter den hårda uppvärmingen. Jag klandrar honom inte men tråkigt att sista träningen på ett tag för buster skulle sluta utan den där bra känslan. Men han var trött och jag kan inte koncentrera mig när C blir annorlunda. Men jag är stolt över C ändå, det är jag. Även fast han var trött gjorde han sitt bästa!
.
.


Bus i ridhuset igår

Skrev i senaste inlägget att jag skulle upp och longera C på ridklubben men det vart lite ändrade planer. Åkte upp med pappa på ridklubben och släppte istället Cosmo lös i ridhuset så han och jag fick lite tid för varandra från marken. Han busade runt som en riktigt unghäst. Bockade och vissa stunder hade han noll koll på vart han hade sin ben, dom var verkligen överallt under honom.
.
Efter att han hade fått leka av sig en stund longerade jag honom med grimma. Han lyssnade bra och galopperade runt med öronen framåt & som avslut gjorde vi lite annat jobb från marken. Hade först honom i longeringslinan då vi tränade att backa och flytta rumpan för mina rörelser. Sen när han lyssnade bra på det så tog jag bort linan och gjorde på samma sätt fast utan att ha någon kontakt alls med honom. Han var super, som en gammal gubbe. Jag kunde bara le åt honom. Pappa gick även runt i ridhuset med Cosmo efter sig som en svans. Svängde, stannade och gick. Han var som en liten hund.
.
På slutet busade jag till det lite ytterligare innan vi åkte tillbaka hemåt. En grej som var roligt att se var att han fattade när det handlade om lek och bus och när det blev på ''allvar''. Jag tror vi behövde det där, bara njuta och busa lite tillsammans utan några större krav för en gångs skull!
.
Idag har han dock vilat.. han har lyckats tappa en sko och får inte tag i någon som kan slå fast den på honom. Har egentligen träning för Buster 18.00 imorgonbitti men tveksamt att det blir något av nu när han inte har någon sko på höger fram.. tråkigt!
.
.

2 Maj

Jobbade till 6 idag och har just ätit middag. Ska snart börja promenera till stallet. Longering står på schemat idag. Ska passa på när pappa kan köra upp mig på ridhuset. Longering är verkligen en sak som blivit lite av nu under vintern. Nu är det stallet som gäller! Ha en bra kväll!
.
.


Mycket som händer men lite som uppdateras

Cosmo känns fin just nu men har mycket bus i kroppen. Idag gjorde vi vår första tävling på klubbhoppningen idag på vännäs ryttarförening. Anmälde mig till 90 då jag inte känner någon panik över att starta några högre klasser just nu.
.
Fick börja med att galoppera i lilla ridhuset då han bockade i mängder men efter att en del av energin fått komma ut var han super. Gick jätte bra på framhoppningen och samma på banan. Slutade med en fin runda med noll fel. Jag var himla sugen på att hoppa en klass till när jag ridit men stoppade mig själv då jag tyckte att han skulle få ge sig när han fortfarande hade ork kvar.
.
Som sagt, jag är nöjd över dagen och nu kan jag knappt vänta tills dom riktiga tävlingarna kör igång! :) Så, så ligger allt till nu. Hoppas ni har det bra!
.
.


RSS 2.0